hamur.gen.tr
hamur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Ekmek Kadayıfı Hamuru

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde daha çok yapıldığı için,  o yörelere özgü bir lezzet olsa da, yurdumuzun her bir köşesinde kolaylıkla bulunabilir. 

Ekmek kadayıfı, genellikle marketlerden hazır bulunup, alınır ve sadece şerbeti dökülerek sofralarda kendisine yer bulur. Vereceğimiz tarif ile ekmek kadayıfının hamurunu yoğurup, tamamı ile kendi tatlınızı yapabilirsiniz. Yapımı oldukça basit ve sizi yormadan yapıldığı için, en önemli günlerde bile ikram için kısa süre içinde tatlıyı yaparsınız. Ekmek kadayıfı, bilindiği üzere kaymakla yenildiği zaman lezzeti katlanmaktadır. Bazı yörelerimiz de ekmek tatlısının, çikolatalısı, vişnelisi gibi farklı türde ekmek kadayıfı yapılmakta ve lezzet çeşitliliği yaratılmaktadır.

Ekmek kadayıfı hamurunu malzemeleri

  • 30 gram yaş maya. Eğer yaş maya bulunmazsa, kuru mayada olabilir. Ancak, yaş maya kullanırsanız hamur daha iyi kabarır ve görünümü güzelleşir.
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker, alternatif olarak pudra şekeri
  • 3 çay bardağı süt
  • 3 adet yumurta
  • 400 gram un

Ekmek kadayıfı hamurumuzun kıvamını sağlamak için

  • 3 su bardak üzüm pekmezi
  • 5 su bardak ılık su

Ekmek kadayıfın şerbeti için

  • 4-5 su bardağı toz şeker
  • 5 damla limon suyu
  • 5 su bardağı su

Ekmek kadayıfı hamuru hazırlanışı;

Ekmek kadayıfı hamuruna geçmeden önce, şerbeti hazırlamak için, 3 su bardak toz şekerinin tamamını tencereye koyup, kaynatıyoruz. Ardından beş damla limon suyunu damlatıp, şerbetimiz koyu kıvama gelinceye kadar, yavaş yavaş suyunu ve kalan 2 bardak toz şekerini şerbete ekliyoruz. Şerbetini yaptıktan sonra, soğuması için ocaktan alıyoruz. Daha sonra fırınımızı açıp, 250 dereceye ayarlıyoruz. Hamur için, uygun bir kabın içine, toz şeker ve mayamızı eritmek için, sütümüzü ılık olacak şekilde döküyoruz.

Ekmek Kadayıfı Hamuru

Maya eridikten sonra, kabın içine diğer malzemelerimizi ekleyip, ekmek kadayıfı hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. Eğer ekmek kadayıf hamurunun miktarı gözünüze az gelirse, bir daha yaptığınızda ölçüleri oranlı bir şekilde artırabilirsiniz. Ancak size verilen bu miktarlarda, bir tepsi kadar olmaktadır. Diğer taraftan da kadayıf hamuru fazla gelirse, hamurdan bir kısım keserek pişirilebilir, kalan parçayı da buzluğa atıp aha sonra hazırlamak için saklayabilirsiniz. 

Hazırladığımız ekmek kadayıfı hamurunu 20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken, 30 veya 40 santimetre genişliğinde, metal tepsi, cam olan yada kadayıfın daha ince olmasını tercih ederseniz daha büyük tepside kullanabilirsiniz. Dinlenen ekmek kadayıf hamurunu, seçtiğimiz tepsiye olacak şekilde, oklavayla açalım. Bundan sonra ki adımda yağladığımız tepsiye hamuru yerleştirip kabarması ve mayalanması için, üstünü nemli bir bez ile örtüp, 2 saat kadar bekliyoruz. Bu süre bittikten sonra mayalanan ve kabaran ekmek kadayıf hamurunun altını ve üstünü nar gibi kızarana kadar,  önceden ısıtmış olduğumuz fırınımızda iyice pişiyoruz. Pişen ekmek kadayıf hamurunu, soğumasını bekliyoruz. Burada size tavsiyemiz, en az bir gün bekletirseniz, ekmek kadayıfı daha lezzetli ve daha güzel olacaktır. Bir gün bekletildiğini düşünerek, sonraki gün pişen ekmek kadayıfını, daha geniş bir tepsiye alıp, kadayıfın üzerine önceden hazırlanan şerbeti ilave ediyoruz. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise, tepsiyi ocağın üstüne koyup, kısık ateşte yavaş yavaş, saat yönünde çevirirken, az az şerbeti üstüne döküyoruz. Şerbeti daha iyi yemesi için, kadayıfın ortasına artı şekilde derin çizik atıyoruz. Bu şekilde, tüm şerbeti döküyoruz. Şerbetini emdikten sonra, üstüne kaymak, dondurma veya krema ekleyebilir, zevkinize göre de fındık ve fıstık parçacıkları serperek, dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Yayınlanma Tarihi : 13.01.2016 10:09:43

Ekmek Kadayıfı Hamuru Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Ekmek Kadayıfı Hamuru"

Nejla

Pekmez ile 5 bardak suyu nezaman koyuyoruz

2017-03-28

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan dondurma yapımı, Öncelikle evde çocuklarımızla keyifli bir vakit geçirmek için çok zevkli ve yapımı da çok kolay bir hamur tarifi anlatacağım. Çocuklarımızın el becerilerinin gelişmesi için çok önemli bir etkinliktir. Ayr...

Hamur Şekeri

Hamur şekeri, günümüzde pastalarda, kurabiye ve bisküvilerde süsleme amacıyla sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Hamur işlerinin görselliğini arttıran bu uygulama rengarenk hamur şekeri ile yapılmaktadır. Şeker hamuru da denilen ham...

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant dan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karışımından elde edilen bir hamur türüdür. Su ve şeker karışım...

Şeker Hamuru Kurabiyesi

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği, hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal dünyanıza göre hazırladığınız, farklı şekillerde süslediği...

Pasta Hamuru

Pasta HamuruPastalar ve kekler çaylarımızın yanın da sunulan vazgeçilmez lezzetlerdendir. Pasta yapımı pratik ve zahmetsizdir. Bazı pastalar ise biraz zahmet ister.Pastanın hamurun da kıvam tutturması çok önemlidir. Kıvamı iyi tut...

İtalyan Pizza Hamuru

İtalyan Pizza Hamuru; İtalya pizza hamurunun öbür normal pizzalardan farkı, çıtır çıtır, dumanı üstünde tüten, fesleğen kokusu, üstünde erimiş mozarella peyniri, domates ve zeytinyağı ile pırıl pırıl yeşil beyaz kırmızı renkli ola...

Evde Pizza Hamuru

Evde Pizza Hamuru; Yarım saatten daha kısa bir zamanda yapılabilecek, malzemelerini kendi isteğinize göre oluşturabileceğiniz, oldukça kolay bir pizza tarifidir Damak zevkinize uyan ve canınızın pizza istediği zaman, evde yer alan...

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru, Gözleme Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir. Hamur işlerine fazlasıyla düşkün bir toplam olarak gözleme çeşitlerini yapmak ve yeme konusunda oldukça başarılıyızdır. Kolaylıkla yoğurduğumuz gözleme hamur...

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır

İçli köfte hamuru nasıl yapılır, özellikle ince bulgurun yoğurularak hamur haline getirilmesinden sonra kıymalı ya da patatesli harç ile doldurularak hazırlanan köfte çeşitlerinden birisidir. İçli köfte aslında Arap mutfak kültürü...

Elmalı Kurabiye Hamuru

Elmalı kurabiye hamuru,  bir kurabiye hamurudur. Bu kurabiye hamuru sayesinde nefis elmalı kurabiyeler yapıp misafirlerinizi, eşinizi veya çocuklarınızı mest edebilirsiniz. Vereceğim kurabiye hamuru tarifi sayesinde artık çay saat...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

hamur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017