hamur.gen.tr
hamur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Hamur İşleri

Hamur işleri, hamur işi denildiği zaman akla çok çeşitli hamur ile yapılan ürünler gelir. Kek, kurabiye, mayalı hamurlar, pizza ve pasta hamur işlerine verilebilecek örnekler arasındadır. Hamur işinin türü ne olursa olsun sonucun mükemmel olması için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Örneğin kek yapılmışsa ve kalıba dökülmüşse kekin kalıptan parçalanmadan çıkması için fırından alındıktan sonra en az 10 dakika beklenmesi gerekir. Ayrıca kek fırından alındıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatarak bekletmek kalıptan daha kolay çıkmasını sağlayabilir. Hamur işi olarak kurabiye tercih edilmişse kurabiyeler fırından alınır alınmaz tepsiden çıkarılmalıdır. Aksi halde tepside soğuyan kurabiyelerin parçalanması kaçınılmaz olabilir.

Açmalı bir hamur işi tercih edilmişse yoğrulan hamurun en az yarım saat dinlendirilmesi gerekir. Dinlenen hamur hafif unlanmış tezgahta kolaylıkla açılır. Ayrıca açılacak hamurlar beze yapılarak tabanı unlanmış bir tepsinin içinde üzerleri kapalı şekilde bekletilmelidir.

Hamur işi yapılırken hamurun kolay yoğrulması için kullanılan yağın oda sıcaklığında erimiş olması gerekir. Bu sayede hamur daha kolay yoğrulur. Hamur işi olarak tepsi böreği tercih edilmişse böbrek yapıldıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletilirse daha lezzetli bir börek elde edilebilir. Kızartma yapılacak bir hamur işi tercih edilmişse hamura kabartma tozu ile beraber toz şeker eklemek hamurun daha lezzetli olmasını sağlar. Hamur İşi Tariflerine örnek vermek gerekirse;

Hamur Kızartması

Hamur Kızartması İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1,5 kahve kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • Yeteri kadar su

Kızartmak İçin

  • Yeteri kadar sıvı yağ

Hamur Kızartması Hazırlanışı

Malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun kabarması için 40 dakika beklenir. Kabaran hamurdan ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Sıvıyağ kızartma tavasına alınarak kızdırılır. Kızgın yağda yuvarlanan hamurlar eşit şekilde kızartılır. Kızaran hamurlar havlu kağıt serili tepsiye çıkarılır. Hamur kızartması sabah kahvaltıları ya da gün masalarında hoş bir çeşit olarak servise sunulabilir. Afiyet olsun.

Patatesli Sade Poğaça

Patatesli Sade Poğaça İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 tane yumurta beyazı
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tane haşlanmış orta boy patates
  • Alabildiği kadar un
  • Üzeri için yumurta sarısı

Patatesli Sade Poğaça Yapılışı

Ilık su, süt, tuz ve maya karıştırma kabına alınarak karıştırılır.

Hamur İşleri

10 dakika kadar bekletilerek, üzerine yumurta, sıvıyağ, haşlanarak rendelenmiş patates eklenip tekrar karıştırılır. Karışıma yavaş yavaş un ilave edilerek ele yapışmayacak bir kıvamda hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur bir bez yardımı ile sarılarak yarım saat mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak tercihe göre şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine hazırlanan poğaçalar sıralanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 200 derecelik fırına verilir. Poğaçaların altı üstü eşit kızarana kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde servise sunulur. Afiyet olsun.

Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye

Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı  sirke
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tane yumurta
  • 125 gr tereyağı
  • Üzeri İçin Antep fıstığı
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata

Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye Yapılışı

Hamur için verilen malzemelerin tümü yoğurma kabına alınarak homojen bir şekilde yoğrulur. Un az gelmiş hamurun kıvamı tutmamışsa bir miktar daha un ilave edilebilir. Homojen bir şekilde yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan hamurlar yağlı kağıt yerleştirilmiş fırın kabına sıralanır. Hazır hale gelen kurabiyeler 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır. Tercih edilen çikolata benmari usulü eritilir ve pişen kurabiyeler benmari usulü eritilen çikolatalara batırılır. Ardından fıstığa bulanarak servis tabağına dizilir. Afiyet olsun.

Çikolata Soslu Lokum Kek

Çikolata Soslu Lokum Kek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı fındık yağı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 tane yumurta
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 tane vanilya
  • 4 su bardağı un

Çikolata Sosu İçin

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri İçin

  • Yeteri kadar Hindistan cevizi

Çikolata Soslu Lokum Kek  Yapılışı

Kek hamuru için yumurta ve şeker çukur bir kabın içinde köpük köpük olana kadar çırpılır. Çırpılan malzemelere süt, fındık yağı, kabartma tozu, vanilya ve un eklenerek çırpmaya devam edilir. Kıvamı boza kıvamında olmalıdır. Ufak boy fırın kabına yağlı kağıt serilir ve hazırlanan hamur tepsiye dökülür. 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Çikolata sosu için kakao, süt ve şeker homojen şekilde karıştırılır. Pişen kek soğuduktan sonra küp şeklinde kesilir. Kesilen parçalar çikolata sosuna batırılır, ardından Hindistan cevizine bulanarak servis tabağına dizilir. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 13.01.2016 10:11:06

Hamur İşleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Hamur İşleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan dondurma yapımı, Öncelikle evde çocuklarımızla keyifli bir vakit geçirmek için çok zevkli ve yapımı da çok kolay bir hamur tarifi anlatacağım. Çocuklarımızın el becerilerinin gelişmesi için çok önemli bir etkinliktir. Ayr...

Hamur Şekeri

Hamur şekeri, günümüzde pastalarda, kurabiye ve bisküvilerde süsleme amacıyla sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Hamur işlerinin görselliğini arttıran bu uygulama rengarenk hamur şekeri ile yapılmaktadır. Şeker hamuru da denilen ham...

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant dan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karışımından elde edilen bir hamur türüdür. Su ve şeker karışım...

Şeker Hamuru Kurabiyesi

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği, hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal dünyanıza göre hazırladığınız, farklı şekillerde süslediği...

Pasta Hamuru

Pasta HamuruPastalar ve kekler çaylarımızın yanın da sunulan vazgeçilmez lezzetlerdendir. Pasta yapımı pratik ve zahmetsizdir. Bazı pastalar ise biraz zahmet ister.Pastanın hamurun da kıvam tutturması çok önemlidir. Kıvamı iyi tut...

İtalyan Pizza Hamuru

İtalyan Pizza Hamuru; İtalya pizza hamurunun öbür normal pizzalardan farkı, çıtır çıtır, dumanı üstünde tüten, fesleğen kokusu, üstünde erimiş mozarella peyniri, domates ve zeytinyağı ile pırıl pırıl yeşil beyaz kırmızı renkli ola...

Evde Pizza Hamuru

Evde Pizza Hamuru; Yarım saatten daha kısa bir zamanda yapılabilecek, malzemelerini kendi isteğinize göre oluşturabileceğiniz, oldukça kolay bir pizza tarifidir Damak zevkinize uyan ve canınızın pizza istediği zaman, evde yer alan...

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru, Gözleme Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir. Hamur işlerine fazlasıyla düşkün bir toplam olarak gözleme çeşitlerini yapmak ve yeme konusunda oldukça başarılıyızdır. Kolaylıkla yoğurduğumuz gözleme hamur...

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır

İçli köfte hamuru nasıl yapılır, özellikle ince bulgurun yoğurularak hamur haline getirilmesinden sonra kıymalı ya da patatesli harç ile doldurularak hazırlanan köfte çeşitlerinden birisidir. İçli köfte aslında Arap mutfak kültürü...

Elmalı Kurabiye Hamuru

Elmalı kurabiye hamuru,  bir kurabiye hamurudur. Bu kurabiye hamuru sayesinde nefis elmalı kurabiyeler yapıp misafirlerinizi, eşinizi veya çocuklarınızı mest edebilirsiniz. Vereceğim kurabiye hamuru tarifi sayesinde artık çay saat...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

hamur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017