hamur.gen.tr
hamur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Hamur Nasıl Mayalanır

Hamur nasıl mayalanır, lezzetli hamur işlerinin yapılması için öncelikle hamurun iyi mayalanması gerekiyor. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. Kabarmayan poğaçalar tüm moralinizin bozulmasına neden olur. Hamurun nasıl mayalandığını bilen hanımların her yaptığı hamur işinin tadına doyum olmaz. Mayalı hamur elde etmek isteyenler her şeyden önce kaliteli ve taze malzemeler kullanarak hamuru hazırlamalıdır. Hamuru yoğurmak için gerekli olan unun, mayanın, süt, şeker, yumurta gibi malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle mayalı hamur malzemelerinde dikkat etmeniz gereken konulara bir göz atalım.

Hamur mayalamak için gerekli malzemelerin seçimi

Maya: Hanımlar genellikle hamur mayalama sırasında instant maya kullanır. Çünkü bunun hem kullanımı, hem de mayanın saklanması daha kolaydır. Bildiğimiz gibi yaş mayanın kendine has ağrı bir kokusu vardır. İnstant maya bu konuda daha avantajlıdır. Yaş maya aynı zamanda son kullanma süresi bakımından dezavantajlıdır. Bazen daha önce bile bozulabilir. Bu nedenle hamur mayalama isteğiniz bir anda kabusa dönüşebilir. Hamur mayalama sırasında kullanacağınız mayanın miktarını mevsim koşullarına göre ayarlamanızı tavsiye ederiz. Yani yazın kullanacağınız maya miktarı kışın kullandığınızdan az olabilir. Çünkü havanın sıcaklığı hamurun daha kolay mayalanmasını sağlar. Bu anlattıklarımıza rağmen yaş maya kullanmayı tercih edenler, mayanın taze olduğunu kolay parçalanmasından anlayabilir. Yapışan yaş maya büyük olasılıkla hamuru mayalandırma özelliğini yitirmiştir. Tercihinizi bunlara göre yaparsanız, güzel bir mayalı hamur elde edebilirsiniz.

Un: Hazırlayacağınız poğaçaların, çöreklerin güzel kabarmasını istiyorsanız, yüksek glutenli un kullanmanızı öneririz. Eğer hamur işlerini kepekli unla, yulaf unu, çavdar unu gibi malzemelerle yapacaksanız, hamurun fazla kabarmasını da beklemeyin.

Süt: Eğer hamur mayalarken süt kullanmayı tercih ederseniz, hamurunuz daha yumuşak ve elastik yapıda olacaktır. Ayrıca lezzeti de daha güzel olur. Ancak sütün malzemelerin içine ılık eklenmesine özen gösterin. Bu sayede hamurun mayalanması daha hızlı olur.

Şeker: Hamur mayalarken her zaman şeker kullanılmaz. Ancak şekerin hamurun mayalanmasını hızlandırdığını söyleyebiliriz. Hem lezzetli bir hamur elde edersiniz, hem de mayalanma çabuk olur.

Yumurta: Hamur mayalama sırasında kullanacağınız yumurtanın hem taze olmasına, hem de oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.

Hamur nasıl mayalanır?

Mayalı hamur yapımındaki başarınız hem kullandığınız malzemelerle, hem de bu konuda gösterdiğiniz sabırla yakından alakalıdır.
Hamur Nasıl Mayalanır

Hamuru sabırla yoğurmanız ve sabırla mayalanmasını beklemeniz gerekir. Aceleci olup, hamuru mayalanmadan kullanmaya başlarsanız alacağınız sonuç sizi tatmin etmez. Şimdi sizlerle beraber mayalı hamur hazırlamaya başlayalım. Bununla güzel bir poğaçada hazırlayabilirsiniz.

Hamur mayalamak için malzemeler
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta (1 yumurtanın sarısını ayırın)
  • 5,5 su bardağı silme elenmiş un
  • 1 yemek kaşığı instant maya ya da üçte bir paket yaş maya
Mayalı hamur hazırlama

Karıştırma kabının içinde zeytinyağını, ılık sütü, yumurtaları, tuz ve toz şekeri karıştırın. Bunu elinizle yapmanız gerekir. Öyle eldiven giyerek hamur yoğurmanızı önermiyoruz. Elenmiş un kullanarak, unu havalandırın. Karışımın içine maya ve elenmiş unu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur elinize yapışacak kıvama geldiğinde artık un ilavesi yapmayın. Ancak 5-10 dakika kadar yoğurmaya devam edin. Bu sürede hamurda pürüzsüz bir kıvam alacak ve elinize yapışmayacak duruma gelecektir. Artık hamurun üzerini hava almayacak şekilde örterek, ılık bir yerde mayalanması için bekletebilirsiniz. Eğer aceleniz varsa, size bir öneride bulunalım. Fırınınızı 40 dereceye açarak, 10 dakika kadar ısıtın. Hamuru yine kapatarak, fırında bekletebilirsiniz. Bu sürede mayaladığınız hamur 3-4 kat kabaracaktır. İyi mayalanmış bir hamur 2-3 kat kabarır. Bunun fazlası hamurunuzun mükemmel mayalandığını gösterir.

Hamur mayalandığında, içinde bulunduğu kap şeffaf olursa delik delik olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Mayalan hamur içerisinde gaz olduğu için, elinizle dokunsanız söner ve eski haline dönmez. İçinde bulunduğu kaba fazla yapışmaz. Eğer yapıştıysa bile kolayca toparlayabilirsiniz. Mayalanmış hamurla hazırlayacağınız poğaçaları, çörekleri yaparken içindeki gazda kaybolacak ve hamurda biraz sertleşecektir. Hazırladığınız hamur işlerini fırın tepsisine yerleştirip, en az yarım saat tepsi mayası dediğimiz mayalandırmayı yapmalısınız. Bunun nedeni pişerken kabaran hamurun sönmemesi ve ekşi kokusunun olmaması içindir. Bunun dışında mayalı hamurun istediğiniz gibi kabarık olması için, hamur işlerine süreceğiniz yumurta sarısını tepsi mayasından önce yani hamuru şekillendirdiğiniz zaman yapmalısınız. Eğer kalın bir hamur işi yapıyorsanız, fırında düşük ısıda yavaş pişirmelisiniz. Diğerlerini fırında fazla bekletmeden pişirin. Çünkü uzun sürede pişerse, hamur işleri sertleşir.

Yayınlanma Tarihi : 13.01.2016 10:10:26

Hamur Nasıl Mayalanır Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Hamur Nasıl Mayalanır"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan dondurma yapımı, Öncelikle evde çocuklarımızla keyifli bir vakit geçirmek için çok zevkli ve yapımı da çok kolay bir hamur tarifi anlatacağım. Çocuklarımızın el becerilerinin gelişmesi için çok önemli bir etkinliktir. Ayr...

Hamur Şekeri

Hamur şekeri, günümüzde pastalarda, kurabiye ve bisküvilerde süsleme amacıyla sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Hamur işlerinin görselliğini arttıran bu uygulama rengarenk hamur şekeri ile yapılmaktadır. Şeker hamuru da denilen ham...

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant dan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karışımından elde edilen bir hamur türüdür. Su ve şeker karışım...

Şeker Hamuru Kurabiyesi

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği, hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal dünyanıza göre hazırladığınız, farklı şekillerde süslediği...

Pasta Hamuru

Pasta HamuruPastalar ve kekler çaylarımızın yanın da sunulan vazgeçilmez lezzetlerdendir. Pasta yapımı pratik ve zahmetsizdir. Bazı pastalar ise biraz zahmet ister.Pastanın hamurun da kıvam tutturması çok önemlidir. Kıvamı iyi tut...

İtalyan Pizza Hamuru

İtalyan Pizza Hamuru; İtalya pizza hamurunun öbür normal pizzalardan farkı, çıtır çıtır, dumanı üstünde tüten, fesleğen kokusu, üstünde erimiş mozarella peyniri, domates ve zeytinyağı ile pırıl pırıl yeşil beyaz kırmızı renkli ola...

Evde Pizza Hamuru

Evde Pizza Hamuru; Yarım saatten daha kısa bir zamanda yapılabilecek, malzemelerini kendi isteğinize göre oluşturabileceğiniz, oldukça kolay bir pizza tarifidir Damak zevkinize uyan ve canınızın pizza istediği zaman, evde yer alan...

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru, Gözleme Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir. Hamur işlerine fazlasıyla düşkün bir toplam olarak gözleme çeşitlerini yapmak ve yeme konusunda oldukça başarılıyızdır. Kolaylıkla yoğurduğumuz gözleme hamur...

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır

İçli köfte hamuru nasıl yapılır, özellikle ince bulgurun yoğurularak hamur haline getirilmesinden sonra kıymalı ya da patatesli harç ile doldurularak hazırlanan köfte çeşitlerinden birisidir. İçli köfte aslında Arap mutfak kültürü...

Elmalı Kurabiye Hamuru

Elmalı kurabiye hamuru,  bir kurabiye hamurudur. Bu kurabiye hamuru sayesinde nefis elmalı kurabiyeler yapıp misafirlerinizi, eşinizi veya çocuklarınızı mest edebilirsiniz. Vereceğim kurabiye hamuru tarifi sayesinde artık çay saat...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

hamur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017