hamur.gen.tr
hamur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Hamur Tarhana

Hamur tarhana, Anadolu'da çok sevilen tarhana çorbası, tarhana hamurundan yapıldığını bilmeyen yoktur. Yoğurt, çeşitli baharatlar, tahıllar ve sebzeler ile hazırlanan hamuru ile şifa deposu olan bir çorba ortaya çıkmaktadır. Anadolu'da tarhana yöreden yöreden yöreye farklılık göstermekte ve yöre ismi ile anılmaktadır. Maraş tarhanası, Kastamonu yaş tarhanası gibi örnekler verilebilir. 

Tarhana hamuru yoğurmak, biraz zahmetli gibi görünse de, tarif edeceğimiz gibi aşama aşama gidildiği takdirde, çokta zor olmadığını göreceksiniz. Hamurun tam kıvama gelmesi, sadece biraz zaman almaktadır. Tarhana hamuruna geçmeden önce, hamurun içine koyacağımız malzemelerin, doğal ve taze olmasına dikkat edilirse, tarhananın lezzetini katlamış oluruz. 


Malzemeler

  • 1 kilo domates
  • 2 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo kuru soğan 
  • 1 kilo süzme yoğurt
  • 3 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı kuru fasulye
  • 500 gram domates salçası
  • 500 gram biber salçası
  • 4 diş sarımsak
  • Kuru nane
  • Tuz
  • 1 ekmeklik kadar mayalı hamur tarhananın mayası olması için
  • 2 kilo patates
  • Pul biber
  • Alabildiği kadar un ve su
Yapılışı

Tarhananın hamurunu hazırlarken öncelikle, bur gece önceden nohut ve kuru fasulyeyi ıslatıyoruz. Ertesi gün domatesi rendeleyip bir tencerede pişirip, kaynamaya başlayıp, salça kıvamına geldiği zaman domatesin altını kapatıyoruz. Daha sonra kırmızı biberleri fırına koyup, fırında kabukları rahatça soyulabilecek kıvama gelene kadar közleyin. Biberler közlendikten sonra fırından çıkarıp, sıcak halde iken kabuklarını soyalım ve robottan geçirip püre haline getirelim.

Hamur Tarhana

Başka bir kaba soğanları rendeleyin. Ayrı tencereler de bir gece önceden ıslatılan kuru fasulye ve nohudu iyice yumuşayana kadar haşlayın ve daha sonra haşlanan bu malzemeleri robottan geçirip püre haline getirin. Patatesleri de haşladıktan sonra ve rendeleyin. Bütün bu hazırlıktan sonra çok büyük bir kapta domates ve biber salçalarını, kırmızı biberi, pişen domatesleri, rendelemiş olduğumuz patates ve soğanı, haşlamış olduğumuz kuru fasulye ve nohudu, süzme yoğurdu, kuru nane, tuz ve pul biberi bu geniş kabın içine boşaltıp hepsini karıştırın. Daha sonra bu malzemelerin içine mayalı hamuru ekleyin ve en son olarak da unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar un ilave etmeye devam edin ve bütün malzemelerin iyice birbirine karışmış olmasına dikkat edin. Bu elde ettiğimiz sert hamur, üstü nemli bir bez ile kapatılarak, iki günde bir olmak üzere, 15 gün kadar her gün yoğurulmaya devam edin. 15 günün sonunda kıvamına gelen, yani tatlanan hamur, güneşli ve açık havada temiz bezlerin üzerine küçük parçalar halinde doğranıp, kurumaya bırakılır. Kuruyan hamur, robottan geçirilip toz haline getirilir. Tarhanamız pişirilmeye hazır duruma gelmiştir. 

Tarhana hamurunu yaparken dikkat edilecek bazı püf noktaları bulunmaktadır. Eğer tarhananın ekşi olmasını istiyorsanız, domates salçasını biraz daha fazla koyabilir ve hamuru 15 günden daha kısa sürede bekletmek yeterli olacaktır. Acı olmasını istiyorsanız, biber salçasını acı seçmeli ve miktarı da artırmalısınız. Afiyet olsun. 

Yayınlanma Tarihi : 13.01.2016 10:12:11

Hamur Tarhana Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Hamur Tarhana"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan dondurma yapımı, Öncelikle evde çocuklarımızla keyifli bir vakit geçirmek için çok zevkli ve yapımı da çok kolay bir hamur tarifi anlatacağım. Çocuklarımızın el becerilerinin gelişmesi için çok önemli bir etkinliktir. Ayr...

Hamur Şekeri

Hamur şekeri, günümüzde pastalarda, kurabiye ve bisküvilerde süsleme amacıyla sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Hamur işlerinin görselliğini arttıran bu uygulama rengarenk hamur şekeri ile yapılmaktadır. Şeker hamuru da denilen ham...

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant dan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karışımından elde edilen bir hamur türüdür. Su ve şeker karışım...

Şeker Hamuru Kurabiyesi

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği, hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal dünyanıza göre hazırladığınız, farklı şekillerde süslediği...

Pasta Hamuru

Pasta HamuruPastalar ve kekler çaylarımızın yanın da sunulan vazgeçilmez lezzetlerdendir. Pasta yapımı pratik ve zahmetsizdir. Bazı pastalar ise biraz zahmet ister.Pastanın hamurun da kıvam tutturması çok önemlidir. Kıvamı iyi tut...

İtalyan Pizza Hamuru

İtalyan Pizza Hamuru; İtalya pizza hamurunun öbür normal pizzalardan farkı, çıtır çıtır, dumanı üstünde tüten, fesleğen kokusu, üstünde erimiş mozarella peyniri, domates ve zeytinyağı ile pırıl pırıl yeşil beyaz kırmızı renkli ola...

Evde Pizza Hamuru

Evde Pizza Hamuru; Yarım saatten daha kısa bir zamanda yapılabilecek, malzemelerini kendi isteğinize göre oluşturabileceğiniz, oldukça kolay bir pizza tarifidir Damak zevkinize uyan ve canınızın pizza istediği zaman, evde yer alan...

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru, Gözleme Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir. Hamur işlerine fazlasıyla düşkün bir toplam olarak gözleme çeşitlerini yapmak ve yeme konusunda oldukça başarılıyızdır. Kolaylıkla yoğurduğumuz gözleme hamur...

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır

İçli köfte hamuru nasıl yapılır, özellikle ince bulgurun yoğurularak hamur haline getirilmesinden sonra kıymalı ya da patatesli harç ile doldurularak hazırlanan köfte çeşitlerinden birisidir. İçli köfte aslında Arap mutfak kültürü...

Elmalı Kurabiye Hamuru

Elmalı kurabiye hamuru,  bir kurabiye hamurudur. Bu kurabiye hamuru sayesinde nefis elmalı kurabiyeler yapıp misafirlerinizi, eşinizi veya çocuklarınızı mest edebilirsiniz. Vereceğim kurabiye hamuru tarifi sayesinde artık çay saat...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

hamur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017