Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Haşhaşlı Hamur İşleri

Haşhaşlı Hamur İşleri

Haşhaşlı hamur işleri, yaygın bir şekilde Çin, Hindistan ve İran'da yetiştirilen haşhaş ülkemizde de belli sınırlar içerisinde yetiştirilmektedir. Gelincikgiller ailesine ait olan haşhaşın tohumları yağ yapımında, kapçıkları ise afyon yapımı için kullanılır. Afyon uyuşturucu bir maddedir. Ülkemizde haşhaş Kör haşhaş ve açık haşhaş olmak üzere iki alt kümede yetiştirilmektedir. Haşhaş, bazı yemeklerde, hamur işlerinde, merhem yapımında ve sanayide sabun yapımında kullanılır. Ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılabilen bir bitkidir. Haşhaş kullanılarak farklı hamur işleri yapılabilir. Haşhaş hamur işlerine farklı bir lezzet katarak ortaya değişik bir tarif çıkar. Haşhaşlı hamur işlerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Haşhaşlı Çörek İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3,5 su bardağı su
  • 7 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı toz şeker
  • 1,5 kahve kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Üzeri için 1 tane yumurta sarısı
  • Çekilmiş ceviz içi

Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır?


Ufak bir kâsenin içinde ılık su, maya ve toz şeker buluşturulur. Maya el ile ezilerek bir süre kabarması beklenir. Karıştırma kabına un, tuz ve kabaran maya eklenerek karıştırılır. Azar azar ılık su ilave edilip ele hafif yapışacak yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. İyice özleşen hamurun üzeri kapatılarak yarım saat mayalanması beklenir. Mayalanan hamur 4 eşit parçaya bölünüp beze yapılır. Her bir beze mutfak tezgâhında el ile açılıp, arasına haşhaş, ceviz ve sıvıyağ sürülür. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanarak üst üste koyulur. Ortaya çıkan 4 katlı hamur el ile açılabildiği kadar açılır. Açılan hamur bıçak yardımı ile 5'er santimlik şeritlere kesilir. Her bir şerit kendi etrafında bükülerek sarılır. Fırın tepsisi yağlanarak sarılan hamurlar tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen çörekler istenilen şekilde kesilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak ısınan fırına verilip, altı üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Açma İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım kahve kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
Arası için
  • Haşhaş ezmesi
  • Sıvıyağ
Haşhaşlı Açma Üzeri için
  • 1 tane yumurta
Haşhaşlı Açma Nasıl Yapılır?

Süt ve maya karıştırma kabına alınarak bir süre bekletilir. Biraz kabardıktan sonra içine hamur için gerekli olan diğer malzemeler eklenir. Hamur pürüzsüz bir kıvam alana ve ele yapışmayıncaya kadar yoğrulur. 15 dakika kadar yoğrulan hamurun üzeri bir bezle kapatılarak 45 dakika mayalanmaya bırakılır. 2 yemek kaşığı kadar haşhaşın içine 1 çay bardağı kadar sıvıyağ ilave edilerek karıştırılır. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak tezgâh üzerinde ince olacak şekilde açılır. Açılan hamura haşhaş sürülür ve rulo şeklinde sarılarak uçlarından birleştirilir. Tüm hamur aynı şekilde hazırlanarak yağlanmış fırın kabına dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 200 derecede ısınmış fırına verilir. Altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Börek İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 2 kahve kaşığı toz şeker
  • Alabildiği kadar un
Arası için
  • 1 kâse haşhaş
  • 1 su bardağı sıvıyağ
Haşhaşlı Börek Üzeri için
  • 1 tane yumurta sarısı
Haşhaşlı Börek Nasıl Yapılır?

Hamur yoğurma kabına maya el ile ezilerek alınır. Üzerine ılık süt eklenerek karıştırılır. 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra üzerine, un, tuz ve toz şeker eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri kapatılarak 45 dakika beklenir. Bekleme süresi tamamlanan ve iki kat hacmi artan hamur iki parçaya bölünüp beze yapılır. Hamur açmak için kullanılacak olan alan bolca yağlanır. Haşhaşa da sıvıyağ eklenip karıştırılır. Yağlanan hamur tezgâhına bezenin biri alınıp el ile bastırılarak büyütülür. Her tarafından hamur çekiştirilerek inceltilir. İyice büyüyen hamurun arasına haşhaş sürülür. Hamur yine çekiştirilerek rulo şeklinde katlanır. Rulo yapılan hamur kendi etrafında burkularak sarılır. Sarılan hamur tepsi boyutunda kesilir. Fırın tepsisi yağlanarak kesilen hamurlar sıralanır. Hamurun tepsi mayası gelmesi için yarım saat tepside bekletilir ve üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecelik fırına verilip, pişirilir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 06:27:55
Haşhaşlı Hamur İşleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Haşhaşlı Hamur İşleri Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Hamur İşleri"
Merhaba ben haş ahali bayılırım haş haşlı hamur işi olarak hangi tatlıyı yapabilirim yarın gün var şimdiden hazırlık yapmak istiyorum
Letafet . 28.10.2018 21:01:55
CEVAP YAZ
Milföy Hamuru
Milföy Hamuru
Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay olmakla beraber sizin için ekonomik de olacaktır. Her seferinde markete inmek yerine evde kendi...
Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır. İster mayalı hamur isterse mayasız hamurlara farklı iç malzemeler ekleyerek çok lezzetli göz...
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için en önemli püf nokta şerbetinizin soğuyana kadar sabırlı olmanız gerekmektedir. Sıcak şerbet pu...
Çiğ Börek Hamuru
Çiğ Börek Hamuru
Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek hemen hemen ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmeye başlandı. Eskişehir'e giden herke...
Lazanya Hamuru
Lazanya Hamuru
Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeşitleri, tavuk-mantar ve çeşitli peynirler ile de yapılabilmektedir. Lazanya genellikle üzerin...
Hamur Köftesi
Hamur Köftesi
Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğinin yanı sıra ise gayet lezzetli bir yemek olmaktadır. Bunun yanı sıra hamur köftesinin de b...
Baklava Hamuru
Baklava Hamuru
Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı zamanda misafirlere de ikram edilebilecek en temel tatlıdır. İster cevizli olsun ister fıstık...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi bulunmakta ve her biri farklı lezzetler ile sofraları süslemektedir. Görünüm ve lezzet bakımın...
Tuzlu Hamur İşleri
Tuzlu Hamur İşleri
Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Yapımları oldukça kolay olan hamur işi tariflerini hiç zorlanmadan ya...
Milföy Hamurundan Börek
Milföy Hamurundan Börek
Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç çeşit börek yapmak mümkün. Biz peynirli börek yapacağız. Peynirde de beyaz peynir tercihimdir. Daha...
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ile yapılan bu lezzetli hamur işi, Özellikle Anadolu'da ve Trakya'da ço...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. Sade, kakaolu, tarçınlı, zencefilli gibi içine konulan malzemeye göre çeşit çeşit kurabiye ham...

 

Peynirli Hamur İşleri
Ekmek Hamurundan Poğaça
Hamurdan Yapılan Şeyler
Elmalı Turta Hamuru
Hamur İşleri
Yumuşak Pizza Hamuru
Kabartma Tozlu Hamur Kızartması
Hamur Nasıl Mayalanır
Kolay Börek Hamuru
Haşhaşlı Hamur İşleri
Ekmek Kadayıfı Hamuru
Kruvasan Hamuru
Makarna Hamuru
Ekler Hamuru
Şeker Hamuru Kurabiye
Elmalı Pasta Hamuru
Waffle Hamuru
Ispanaklı Börek Hamuru
Milföy Hamuru
Gözleme Hamuru Tarifi
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Çiğ Börek Hamuru
Lazanya Hamuru
Hamur Köftesi
Baklava Hamuru
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Popüler İçerik
Kruvasan Hamuru
Kruvasan Hamuru
Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızca'da hilal açması anlamına gelen, Avusturya köken...
Makarna Hamuru
Makarna Hamuru
Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem...
Ekler Hamuru
Ekler Hamuru
Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara dikkat ...
Şeker Hamuru Kurabiye
Şeker Hamuru Kurabiye
Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en ...
Elmalı Pasta Hamuru
Elmalı Pasta Hamuru
Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat...
Waffle Hamuru
Waffle Hamuru
Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca...
Ispanaklı Börek Hamuru
Ispanaklı Börek Hamuru
Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. çoğu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Yoğurt Etkisi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024