Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru

Arabaşı hamuru, bu çorba ekmek ile değil yanında hazırlanan hamur parçaları yutularak yenilen bir yemektir. Arabaşı yemeği özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yapılmaktadır. İlk defa duyanlar bu yemeğin nasıl bir şey olduğunu merak edebilirler çünkü çorbanın yanında hazırlanan hamurun yutularak yenmesi biraz tuhaf gelebilir. Ancak bu yemeğin özgünlüğü buradan gelir. Arabaşı, hem damak tadınıza farklı bir lezzet katacak hem de farklı bir yemek öğrenmiş olacaksınız. Biraz uğraştırıcı olsa da misafirlerinizi ağırlarken sunabileceğiniz değişik bir lezzettir. Mutlaka arabaşı yemeğini hem tadın hem de evinizde yapın.

Arabaşı Hamuru İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 5 su bardağı su
  • Tuz

Arabaşı Çorbası İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 adet tavuk (veya hindi)
  • 3 tatlı kaşığı kavrulmuş un
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir dal reyhan
  • Karabiber, kırmızı pul biber
  • Tuz, limon suyu

Arabaşı Hamuru Nasıl Yapılır?

Önce arabaşının hamurunu hazırlayalım. Tencerenin içine 3 su bardağı su koyup kaynamaya bırakalım. Diğer tarafta, 2 bardak suyun içine unu ekleyip mikser yardımıyla iyice çırparak akışkan bir hamur hazırlayalım. Tenceredeki kaynayan suya tuz ekleyelim. Daha sonra suda incelttiğimiz hamuru tencerede kaynayan suyun içine yavaşça eklerken sürekli karıştıralım. Dökme işlemi sırasında karıştırmayı kesinlikle bırakmayın ve çok hızlı karıştırın. Dökme işleminin ardından arada bir karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika arasında pişirelim. Arabaşı hamuru kenarlardan içeriye doğru toparlanmaya başlayınca, hamurun hazır olduğunu anlarız. Daha sonra fırın tepsisine dökerek soğuması için bırakalım.

Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle tavuğu yıkayıp düdüklü tencereye koyarak yaklaşık 20 dakika kadar pişirelim. Diğer tarafta, tavanın içine yağ eklemeden unu ilave edip kavuralım. Kavurduğumuz un soğuduktan sonra elenerek bir kaseye alınır. Haşladığınız tavuğun suyundan alarak kavrulmuş unun içine ekleyin ve ayran kıvamında bir karışım hazırlayın. Tavanın içine sıvı yağı ve salçayı ekleyerek kavurun, ardından tavuk suyunu ilave edin. Daha sonra unlu karışımı da yavaşça ekleyin. Tuzunu kontrol edin ve damak tadına göre ayarlayarak kaynamaya bırakın. Reyhanı güzelce yıkayıp sapıyla çorbanın içine koyun ve tadı geçince içinden çıkarın. Kaynayan çorbanın içine kemiklerinden ayırdığınız tavuk etlerini didikleyerek ekleyin. Çorbayı bir müddet daha kaynatın. Fırın tepsisine döktüğümüz hamurları baklava dilimi şeklinde keserek hazırlayın. Daha sonra üzerine hazırladığınız çorbayı koyun, üzerine pul biber, karabiber ve limon suyu ekleyin. Kesilen hamurlardan alıp çorbanın içine atın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

Güncel

Ekmek Hamurundan Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri