Ekmek Kadayıfı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ekmek Kadayıfı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde daha çok yapıldığı için, o yörelere özgü bir lezzet olsa da yurdumuzun her bir köşesinde kolaylıkla bulunabilir.

Ekmek kadayıfı, genellikle marketlerden hazır bulunup, alınır ve sadece şerbeti dökülerek sofralarda kendisine yer bulur. Vereceğimiz tarif ile ekmek kadayıfının hamurunu yoğurup, tamamı ile kendi tatlınızı yapabilirsiniz. Yapımı oldukça basit ve sizi yormadan yapıldığı için, en önemli günlerde bile ikram için kısa süre içinde tatlıyı yaparsınız. Ekmek kadayıfı, bilindiği üzere kaymakla yenildiği zaman lezzeti katlanmaktadır. Bazı yörelerimiz de ekmek tatlısının, çikolatalısı, vişnelisi gibi farklı türde ekmek kadayıfı yapılmakta ve lezzet çeşitliliği yaratılmaktadır.


Ekmek kadayıfı hamurunu malzemeleri

  • 30 gram yaş maya. Eğer yaş maya bulunmazsa, kuru mayada olabilir. Ancak, yaş maya kullanırsanız hamur daha iyi kabarır ve görünümü güzelleşir.
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker, alternatif olarak pudra şekeri
  • 3 çay bardağı süt
  • 3 adet yumurta
  • 400 gram un

Ekmek kadayıfı hamurumuzun kıvamını sağlamak için

  • 3 su bardak üzüm pekmezi
  • 5 su bardak ılık su

Ekmek kadayıfın şerbeti için

  • 4-5 su bardağı toz şeker
  • 5 damla limon suyu
  • 5 su bardağı su

Ekmek kadayıfı hamuru nasıl yapılır?

Ekmek kadayıfı hamuruna geçmeden önce, şerbeti hazırlamak için, 3 su bardak toz şekerinin tamamını tencereye koyup, kaynatıyoruz. Ardından beş damla limon suyunu damlatıp, şerbetimiz koyu kıvama gelinceye kadar, yavaş yavaş suyunu ve kalan 2 bardak toz şekerini şerbete ekliyoruz. Şerbetini yaptıktan sonra, soğuması için ocaktan alıyoruz. Daha sonra fırınımızı açıp, 250 dereceye ayarlıyoruz. Hamur için, uygun bir kabın içine, toz şeker ve mayamızı eritmek için, sütümüzü ılık olacak şekilde döküyoruz. Maya eridikten sonra, kabın içine diğer malzemelerimizi ekleyip, ekmek kadayıfı hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. Eğer ekmek kadayıf hamurunun miktarı gözünüze az gelirse, bir daha yaptığınızda ölçüleri oranlı bir şekilde artırabilirsiniz. Ancak size verilen bu miktarlarda, bir tepsi kadar olmaktadır. Diğer taraftan da kadayıf hamuru fazla gelirse, hamurdan bir kısım keserek pişirilebilir, kalan parçayı da buzluğa atıp aha sonra hazırlamak için saklayabilirsiniz.

Hazırladığımız ekmek kadayıfı hamurunu 20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken, 30 veya 40 santimetre genişliğinde, metal tepsi, cam olan ya da kadayıfın daha ince olmasını tercih ederseniz daha büyük tepside kullanabilirsiniz. Dinlenen ekmek kadayıf hamurunu, seçtiğimiz tepsiye olacak şekilde, oklavayla açalım. Bundan sonraki adımda yağladığımız tepsiye hamuru yerleştirip kabarması ve mayalanması için, üstünü nemli bir bez ile örtüp, 2 saat kadar bekliyoruz. Bu süre bittikten sonra mayalanan ve kabaran ekmek kadayıf hamurunun altını ve üstünü nar gibi kızarana kadar, önceden ısıtmış olduğumuz fırınımızda iyice pişiyoruz. Pişen ekmek kadayıf hamurunu, soğumasını bekliyoruz. Burada size tavsiyemiz, en az bir gün bekletirseniz, ekmek kadayıfı daha lezzetli ve daha güzel olacaktır. Bir gün bekletildiğini düşünerek, sonraki gün pişen ekmek kadayıfını, daha geniş bir tepsiye alıp, kadayıfın üzerine önceden hazırlanan şerbeti ilave ediyoruz. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise tepsiyi ocağın üstüne koyup, kısık ateşte yavaş yavaş, saat yönünde çevirirken, az az şerbeti üstüne döküyoruz. Şerbeti daha iyi yemesi için, kadayıfın ortasına artı şekilde derin çizik atıyoruz. Bu şekilde, tüm şerbeti döküyoruz. Şerbetini emdikten sonra, üstüne kaymak, dondurma veya krema ekleyebilir, zevkinize göre de fındık ve fıstık parçacıkları serperek, dilimleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekmek Kadayıfı Hamuru Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan Dondurma Yapımı

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Güncel

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal peteği [...]

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır. İster[...]

Tavada Hamur İşi Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Hamur İşi Tarifi ve Malzemeleri

Tavada hamur işi, fırını olmayan ev hanımları, bekarlar ve öğrenciler için adeta bir kurtarıcıdır. Tavada yapılan hamur işleri hem lezzetli oluşu hem de pratik oluş[...]

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek hamuru, akışkan bir hamurdur. Kurabiye ya da poğaça hamuru gibi önceden yapılıp derin dondurucuda saklanamaz. Ancak gerek lezzetli gerekse pratik olması nedeniyle misaf[...]

Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı kurabiye hamuru, bir kurabiye hamurudur. Bu kurabiye hamuru sayesinde nefis elmalı kurabiyeler yapıp misafirlerinizi, eşinizi veya çocuklarınızı mest edebilirsiniz. [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6