Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek hemen hemen ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmeye başlandı. Eskişehir'e giden herkesin ilk olarak yemek istediği şey çiğ börektir herhalde. Özellikle de tiren garına yolu düşen birçok kişi istasyonun her köşesinde çiğ börek tezgâhları görmesi mümkündür. Çiğ börek incecik hamurun ve kıymalı harcın oluşturduğu muhteşem bir lezzettir. Tatar böreği diye de bilinen bu börek iyi yapılır hamuru ince ve az unla açılırsa fazla yağ çekmez ve muhteşem bir lezzet harikasına dönüşür. Herkesin canı istediği her an Eskişehir'e gitme gibi bir lüksü olmadığı için iş başa düştü öyle değil mi? Bayanlar haydi kolları sıvayalım ve mutfağımızın yolunu tutalım.


Çiğ börek hamuru için gerekli malzemeler

  • 1 adet yumurta,
  • 2 çorba kaşığı yoğurt veya yoğurt suyu,
  • 2 çorba kaşığı sirke,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 su bardağı ılık su,
  • Bir su bardağı ılık süt,
  • 500 gram beyaz un, hamur elinize yapışır ise 50 gram daha un ilave edebilirsiniz.

Çiğ Börek Hamuru Nasıl Yapılır?


Unu derin bir kâseye alıp ortasını çukur yapalım. İçine yumurta, yoğurt, su, süt, sirke ve tuzu ilave edip yoğuralım yoğurma işlemi sırasında elinize hamur yapışıyor ise biraz un ilave edebiliriz. Yoğurduğumuz hamuru buz dolabında 30 dakika bekletelim. Bekletip dinlendirdiğimiz hamura işaret parmağımızla bastırdığımız da oluşan çukur eski halini alıyor ise hamur kıvamına almış demektir. Dinlenen hamuru düz bir zemine alıp ceviz büyüklüğünde eşit parçalara bölelim ve yuvarlak bezeler elde edelim. Her bir bezeyi kahvaltı tabağı büyüklüğünde açalım. İçine 300 gram yağsız kıymaya bir baş kuru soğan, bir çay kaşığı tuz ve kara biber ile hazırladığımız harçtan 2 kaşık koyup yarım ay şeklinde kapatalım.

Çiğ börek hamurunda püf nokta: hamurun çok sert olmaması ve iyi dinlenmesi bir de açarken fazla un kullanmadan açılması eğer fazla un kullanılmış ise iyice unu çırpınmalıdır ve bir de börekler iyice ısıtılmış bol yağda fazla börek konmadan kızartmalıdır.

Çiğ Börek Hamuru Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elmalı Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun hamuru, lahmacun daha çok dışarıda yenilmeye alışkın olunan bir besin olsa da evde de kolaylıkla hazırlanarak tüketilebilir. Lahmacun hamuru oldukça kolay hazı[...]

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın devam�[...]

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

HamurHamur, su veya başka sıvılarla, unun yoğrularak oluşan karışımına denir. Tükettiğimiz besinler arasında, ilk sıralarda yer alan hamur işlerinin esas maddeleri un[...]

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal d[...]

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı zama[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6