Gözleme, çoğunlukla en kolay atıştırmalık yiyeceklerden biridir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır. İster mayalı hamur isterse mayasız hamurlarla farklı iç malzemeler ekleyerek çok lezzetli gözlemeler yapabilirsiniz. Genellikle peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı ve pastırmalı seçenekleri ile damak tatlarını şenlendirebilirsiniz. Ani gelen bir misafire bile kısa sürede mükemmel gözlemeler hazırlayarak ikram edebilirsiniz. Gözleme, oldukça kolay malzemeler ile yapılan doyurucu bir besindir. Gözleme Hamurunun Malzemeleri
Gözleme Hamurunun İç Harçlarının Malzemeleri Peynirli Harç İçin
Ispanaklı Harç İçin
Patatesli Harç İçin
Gözleme Hamuru Nasıl Yapılır? İlk olarak, çukur bir kabın içine unu, tuzu ve yeterince suyu ekleyerek kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan bir gözleme hamuru hazırlayın. Hamuru biraz dinlendirmek, daha kolay açılmasını sağlar. Peynirli harcı hazırlamak için çökelek ve köy peynirini rendeleyin, soğan ve maydanozu ince doğrayın, baharatlar ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın. Patatesli iç harcı hazırlamak için patatesleri haşlayın ve küçük küpler halinde doğrayın. Soğanı yağda kavurun, baharat ve salçayı ekleyerek birkaç dakika daha kavurun. Ispanaklı harç için ıspanakları yıkayıp ince doğrayın, soğanı yağda kavurun, baharatları ekleyin ve ıspanağı karışıma ekleyerek hazırlayın. Gözleme bezelerini yumurtadan biraz küçük olacak şekilde alın ve servis tabağı büyüklüğünde açın. İçine istediğiniz herhangi bir harcı koyun ve parmak uçlarıyla bastırarak kapatın. Çok az yağlı teflon tavada, önlü arkalı olarak pişirin ve sıcak haldeyken gözlemenin üzerine tereyağı sürün. Sıcak servis yapınız. Afiyet olsun! |