Peynirli Hamur İşleri Peynirli hamur işleri, hem lezzetli hem de pratik tarifleriyle sıklıkla tercih edilen yiyeceklerdir. Özellikle kahvaltılarda, çay saatlerinde ve özel günlerde misafirler için ideal seçeneklerdir. Farklı peynir çeşitleri kullanılarak yapılan bu hamur işleri, her damak zevkine hitap eder. Bu yazımızda, en sevilen peynirli hamur işi tariflerine ve yapılışlarına yer vereceğiz. Peynirli Mayalı Poğaça Peynirli Mayalı Poğaça İçin Gerekli Malzemeler
İçi İçin
Peynirli Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır? Çukur bir karıştırma kabına un elenerek alınır. Üzerine maya, sıvı yağ, toz şeker, tuz, ılık süt ve yumurtalar eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Yaklaşık 15 dakika hamurun yoğrulması ve iyice özleşmesi gerekir. Hamurun kıvamı hafif ele yapışacak yumuşaklıkta olmalıdır. Yoğrulan hamurun üzeri bir bezle kapatılarak yarım saat mayalanması beklenir. Hamurun güzel mayalanması ve özlü olması için mümkün olduğunca fazla yoğrulmalıdır. Çukur bir kâsenin içine beyaz peynir ezilir ve üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edilip karıştırılır. Hamurun bekleme süresi tamamlanınca yumurtadan ufak parçalar koparılıp, avuç içinde hafif açılır. Arasına peynirli iç harçtan koyularak ay şeklinde kapatılır. Fırın tepsisine yanmaz kâğıt serilir ve hazırlanan poğaçalar tepsiye sıralanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilir. Altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun. Sodalı Peynirli Poğaça Sodalı Peynirli Poğaça İçin Gerekli Malzemeler
İçi İçin
Üzeri İçin
Sodalı Peynirli Poğaça Nasıl Yapılır? Çukur bir yoğurma kabına, un hariç tüm malzeme eklenerek karıştırılır. Malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra azar azar un ilave edilip yoğrulmaya başlanır. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Güzel ve özlü bir kıvam alan hamurun üzeri yanmaz kâğıt ile kapatılarak 50 derece ısıtılmış fırına verilip yarım saat mayalandırılır. Mayalanarak hacmi 2 kat artan hamur fırından alınır ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak mutfak tezgâhında çay tabağı büyüklüğünde avuç içi ile açılır. Çukur bir kabın içinde ezilmiş beyaz peynir, ince kıyılmış maydanoz, kırmızı pul biber ve nane harmanlanır. Tezgâhta açılan hamurların arasına hazırlanan iç harç koyulup rulo şeklinde katlanır. Fırın tepsisi yağlanarak hazırlanan rulolar tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Tercihe göre çörek otu ya da susam serpiştirilerek süslenir. 200 derecede fırın ısıtılarak poğaçalar sıcak fırına verilir. Poğaçaların altı üstü kızarana kadar fırınlanır. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun. Peynirli Ay Poğaça Peynirli Ay Poğaça İçin Gerekli Malzemeler
İçi İçin
Üzeri İçin
Peynirli Ay Poğaça Nasıl Yapılır? Karıştırma kabına ılık su, süt ve maya alınarak karıştırılır. Üzeri kapatılarak 10 dakika bekletilir. Ardından diğer malzemeler eklenerek homojen bir şekilde yoğrulur. Yaklaşık 15 dakika yoğrulduktan sonra üzeri kapatılarak yarım saat mayalanır. Mayalanan hamur iki eşit parçaya bölünür. Mutfak tezgâhı hafif unlanarak ilk beze merdane ile açılır. Açılan hamur sigara böreği gibi 12 parçaya kesilir. Peynirli harç için tüm malzeme çukur bir kabın içinde karıştırılır. Kesilen hamurların geniş kısmına peynirli harçtan koyularak rulo şeklinde sarılıp, ay şekli verilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Fırın tepsinin üst kısmı streç ile kaplanarak poğaçalar buzdolabında bir gece bekletilir. Ertesi gün üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun. |