Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur nasıl mayalanır, lezzetli hamur işlerinin yapılması için öncelikle hamurun iyi mayalanması gerekiyor. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. Kabarmayan poğaçalar tüm moralinizin bozulmasına neden olur. Hamurun nasıl mayalandığını bilen hanımların her yaptığı hamur işinin tadına doyum olmaz. Mayalı hamur elde etmek isteyenler her şeyden önce kaliteli ve taze malzemeler kullanarak hamuru hazırlamalıdır. Hamuru yoğurmak için gerekli olan unun, mayanın, süt, şeker, yumurta gibi malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle mayalı hamur malzemelerinde dikkat etmeniz gereken konulara bir göz atalım.


Hamur mayalamak için gerekli malzemelerin seçimi


Maya: Hanımlar genellikle hamur mayalama sırasında instant maya kullanır. Çünkü bunun hem kullanımı hem de mayanın saklanması daha kolaydır. Bildiğimiz gibi yaş mayanın kendine has ağrı bir kokusu vardır. İnstant maya bu konuda daha avantajlıdır. Yaş maya aynı zamanda son kullanma süresi bakımından dezavantajlıdır. Bazen daha önce bile bozulabilir. Bu nedenle hamur mayalama isteğiniz bir anda kabusa dönüşebilir. Hamur mayalama sırasında kullanacağınız mayanın miktarını mevsim koşullarına göre ayarlamanızı tavsiye ederiz. Yani yazın kullanacağınız maya miktarı kışın kullandığınızdan az olabilir. Çünkü havanın sıcaklığı hamurun daha kolay mayalanmasını sağlar. Bu anlattıklarımıza rağmen yaş maya kullanmayı tercih edenler, mayanın taze olduğunu kolay parçalanmasından anlayabilir. Yapışan yaş maya büyük olasılıkla hamuru mayalandırma özelliğini yitirmiştir. Tercihinizi bunlara göre yaparsanız, güzel bir mayalı hamur elde edebilirsiniz.

Un: Hazırlayacağınız poğaçaların, çöreklerin güzel kabarmasını istiyorsanız, yüksek glutenli un kullanmanızı öneririz. Eğer hamur işlerini kepekli unla, yulaf unu, çavdar unu gibi malzemelerle yapacaksanız, hamurun fazla kabarmasını da beklemeyin.

Süt: Eğer hamur mayalarken süt kullanmayı tercih ederseniz, hamurunuz daha yumuşak ve elastik yapıda olacaktır. Ayrıca lezzeti de daha güzel olur. Ancak sütün malzemelerin içine ılık eklenmesine özen gösterin. Bu sayede hamurun mayalanması daha hızlı olur.

Şeker: Hamur mayalarken her zaman şeker kullanılmaz. Ancak şekerin hamurun mayalanmasını hızlandırdığını söyleyebiliriz. Hem lezzetli bir hamur elde edersiniz hem de mayalanma çabuk olur.

Yumurta: Hamur mayalama sırasında kullanacağınız yumurtanın hem taze olmasına hem de oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.


Hamur nasıl mayalanır?


Mayalı hamur yapımındaki başarınız hem kullandığınız malzemelerle hem de bu konuda gösterdiğiniz sabırla yakından alakalıdır. Hamuru sabırla yoğurmanız ve sabırla mayalanmasını beklemeniz gerekir. Aceleci olup, hamuru mayalanmadan kullanmaya başlarsanız alacağınız sonuç sizi tatmin etmez. Şimdi sizlerle beraber mayalı hamur hazırlamaya başlayalım. Bununla güzel bir poğaçada hazırlayabilirsiniz.


Hamur mayalamak için malzemeler

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta (1 yumurtanın sarısını ayırın)
  • 5,5 su bardağı silme elenmiş un
  • 1 yemek kaşığı instant maya ya da üçte bir paket yaş maya

Mayalı hamur hazırlama

Karıştırma kabının içinde zeytinyağını, ılık sütü, yumurtaları, tuz ve toz şekeri karıştırın. Bunu elinizle yapmanız gerekir. Öyle eldiven giyerek hamur yoğurmanızı önermiyoruz. Elenmiş un kullanarak, unu havalandırın. Karışımın içine maya ve elenmiş unu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur elinize yapışacak kıvama geldiğinde artık un ilavesi yapmayın. Ancak 5-10 dakika kadar yoğurmaya devam edin. Bu sürede hamurda pürüzsüz bir kıvam alacak ve elinize yapışmayacak duruma gelecektir. Artık hamurun üzerini hava almayacak şekilde örterek, ılık bir yerde mayalanması için bekletebilirsiniz. Eğer aceleniz varsa, size bir öneride bulunalım. Fırınınızı 40 dereceye açarak, 10 dakika kadar ısıtın. Hamuru yine kapatarak, fırında bekletebilirsiniz. Bu sürede mayaladığınız hamur 3-4 kat kabaracaktır. İyi mayalanmış bir hamur 2-3 kat kabarır. Bunun fazlası hamurunuzun mükemmel mayalandığını gösterir.

Hamur mayalandığında, içinde bulunduğu kap şeffaf olursa delik delik olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Mayalan hamur içerisinde gaz olduğu için, elinizle dokunsanız söner ve eski haline dönmez. İçinde bulunduğu kaba fazla yapışmaz. Eğer yapıştıysa bile kolayca toparlayabilirsiniz. Mayalanmış hamurla hazırlayacağınız poğaçaları, çörekleri yaparken içindeki gazda kaybolacak ve hamurda biraz sertleşecektir. Hazırladığınız hamur işlerini fırın tepsisine yerleştirip, en az yarım saat tepsi mayası dediğimiz mayalandırmayı yapmalısınız. Bunun nedeni pişerken kabaran hamurun sönmemesi ve ekşi kokusunun olmaması içindir. Bunun dışında mayalı hamurun istediğiniz gibi kabarık olması için, hamur işlerine süreceğiniz yumurta sarısını tepsi mayasından önce yani hamuru şekillendirdiğiniz zaman yapmalısınız. Eğer kalın bir hamur işi yapıyorsanız, fırında düşük ısıda yavaş pişirmelisiniz. Diğerlerini fırında fazla bekletmeden pişirin. Çünkü uzun sürede pişerse, hamur işleri sertleşir.

Hamur Nasıl Mayalanır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Güncel

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır, Mutfaklarda hazırlanan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzemesi, sertlik derecesi ve [...]

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan yapılan şeyler, hamur Türk mutfağında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Çoğu yemeklerde, tatlılarda, pastalarda kullanılır. Ana yiyecek olarak tükettiğimiz ekmek[...]

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır, şeker hamurunu butik pasta malzemeleri satan yerlerden hazır almanız ya da tüm malzemelerini temin edip evde kendiniz yapmanız mümkün. �[...]

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun hamuru, lahmacun daha çok dışarıda yenilmeye alışkın olunan bir besin olsa da evde de kolaylıkla hazırlanarak tüketilebilir. Lahmacun hamuru oldukça kolay hazı[...]

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Basit hamur işleri, adından da anlaşılacağı gibi hazırlanması oldukça basit olan hamur işleri ile çat kapı gelen misafirlerinize kolay tarifler hazırlayabilirsiniz. Ay[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6