Hamur Nasıl Yapılır

Hamur Nasıl Yapılır, Mutfaklarda hazırlanan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzemesi, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen metot hazırlanan hamura nitelik verir. Normal ekmek, köy ekmeği, börek, kek, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri amaçlı kullanılan hamur, farklı malzeme ve yollarla hazırlanır.
Yoğrulacak hamur, işin çeşidine göre yeteri ölçüde iyi cins olan undan alınıp, hamur yoğurma tezgahı üzerine elenir. Ortası açılıp çukur yapılır. İçine tuz, çok az yağ, yumurtalı veya yumurtasız olarak ılık su katılır. Yapılan tarife uygun ya sert, ya orta sert veya yumuşak olarak güzelce yoğrulur. Bu hamur mutfaklarımızda genel amaç amaçlı kullanıma uygundur. Çoğunlukla hamur 2 biçimde hazırlanır;
  • Mayasız hamur
  • Mayalı hamur
Mayasız hamur:
Yapılacak hamur işine göre kafi miktarda un hamur tahtası veya mermerin üzerine alınır ve ortası çukur biçimde açılır. İçine çok az sıvı yağ, tuz, yumurtalı veya yumurtasız ılık su katılır. İhtiyaç varsa tarifte belirtilmişse yoğurt da eklenir. Yapılacak şeye göre sert, orta sert veya yumuşak olacak biçimde tüm malzeme karıştırılır. En etkili yoğurma biçimi unu su ile iyice karıştırdıktan sonra parmaklar ile hamuru çekiştirerek veya avuç içleri yardımıyla hamuru sağa sola doğru yoğurmaktır. Hamur ne kadar çok yoğurulur ise yapılacak börek daha lezzetli olabilir.
Yoğurma işlemi bittiğinde hamurun üstüne nemli bir bez kapatıp hamurun üzerinin kabuklanmasına engel olur.

Mayalı Hamur:
Bu hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuzdur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda kullanılarak hamur yoğurulur ve dinlendirilip kullanmaya hazır duruma getirilir. Burada önemli olan, hazırlanacak hamurun ölçüsünün ne kadar olmasıdır. Buda yapmayı istediğimiz hamur işinin ne olduğunu ve ne kadar hamura gereksinim olduğunu gösterir. Hamur yoğururken kullanılacak malzeme miktarları standarttır. Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı, suyun, mayanın ve tuzun miktarını belirler. Bu da şöyle olur; mayalı hamur için kullanılacak un miktarının % 65'i kadar su, % 2'si kadar tuz ve % 1.5 kadarı da mayadır. Malzemelerin miktarını ölçmek amaçlı kg veya gr kullanılır. Mutfaklarımızda bu ölçüleri su bardağı, yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı yardımıyla ölçülür. Un miktarını ölçmek için ben ölçü aracı olarak 200 gr su alabilen su bardağını kullanırım. Su bardağını elenmiş un içine daldırıyor ve hiç boşluk bırakmadan bardağı silme doldururum. Aktif kuru maya, tuz ölçüleri amaçlı yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı kullanıyorum. Kaşıklarla malzemeyi silme şeklinde doldururum. Mutfaklarımızda veya fırında yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamur malzemelerinin belli bir ölçüde kullanılması gerekir ve bu ölçü standarttır. Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesaplanır; 1 kg un ile hamur yoğrulacak ise, un ağırlığının % 65 kadarı su kullanılır. Yani 650 gr su, un ağırlığının %2 kadarı tuz kullanılır. Yani 20 gr tuz un ağırlığının % 1.5 kadar da maya kullanılır, yani 15 gram maya. Bu standart ölçülerde ki hamur malzemeleri kullanılarak yoğurulan hamur ağırlığı 1685 gr. gelir. Yalnız her un kalite durumundan farklı olacağından, unların su kaldırma kapasitesi farklıdır, unların randımanına göre hamur ağırlıkları farklı olabilir.

Hamur Nasıl Yapılır Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Lahmacun Hamuru
Lahmacun hamuru, lahmacun daha çok dışarıda yenilmeye alışkın olunan bir besin olsa da evde de kolaylıkla hazırlanarak tüketilebilir. Lahmacun hamuru oldukça kolay hazırlanabilen bir hamur türüdür. Un, maya, su, tuz ve toz şeker ile hazırlanan hamuru...
Kolay Börek Hamuru
Kolay börek hamuru:Türk milleti olarak börek çeşitlerini severek ve bol miktarda tüketen bir toplumuz. Ülkenin neresine gidersek gidelim mutlaka her hangi bir köşe başında börekçilere rastlayabiliriz. Kilo problemi olan kişiler yememek için dayanması...
Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır. İster mayalı hamur isterse mayasız hamurlara farklı iç malzemeler ekleyerek çok lezzetli göz...
Yumuşak Pizza Hamuru
Yumuşak pizza hamuru:Pizza neredeyse bütün çocukların severek yediği bir yemek çeşididir. Biz yetişkinlerinde kilo problemimiz yoksa hayır diyemeyeceğimiz bir lezzettir. Çalışan bayanların kurtarıcısı sayılan bu lezzet genel olarak dışarıdan sipariş ...
Ekmek Hamurundan Poğaça
Ekmek hamurundan poğaça, Basit malzemesi un, su ve mayanın meydana getirdiği ekmek hamuruyla sayısız lezzet yapabilirsiniz. Eskilerden bir reçete sunacağız, çay saati tariflerinin son zamanlarda meydana geldiği gibi, fazla çeşidin olmadığı günlerde...
Evde Börek Hamuru
Evde Börek Hamuru Evde börek hamuru açmak biraz el mahareti istemektedir. Bunun için ise ilk bir kaç deneme başarısız geçebilir fakat siz vazgeçmemeli ve başarılı olana kadar denemelisiniz. Size bunun için tarif sırasında tüyolar da vereceğim. Önceli...
Basit Hamur İşleri
Basit hamur işleri, adından da anlaşılacağı gibi hazırlanması oldukça basit olan hamur işleri ile çat kapı gelen misafirlerinize kolay tarifler hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda pratik olarak hazırlanılan bu tarifler lezzet bakımından da oldukça g...
Fırında Hamur Mayalama
Fırında hamur mayalama, özellikle soğuk kış günlerinde ve aceleniz olduğu zaman en büyük destekçiniz olacak. Hamur mayalamak zor olmasa da, püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Öyle herkesin verdiği tarifle, bunu bilmiyorsanız hamuru...
İçli Köfte Hamuru
İçli köfte hamuru, İçli köfte yaparken, en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta, içli köfte hamurunun kıvamıdır. İçli köfte hamuru istenilen özende hazırlanmayıp kıvamı tutmazsa, dağılır ve yenmeyecek hale gelebilir. İçli köfte hamurunun ana malze...
Hamur Nasıl Açılır
Hamur nasıl açılır, hamur açma pek çok kişiye zor gelebilir. Ancak püf noktalarına dikkat edilirse, herkes hamur açabilir. Yediğiniz lezzetli hamur işlerinin temeli düzgün ince olarak açılan hamurdur. Bunun için her şeyden önce tam kıvamında bir hamu...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. Sade, kakaolu, tarçınlı, zencefilli gibi içine konulan malzemeye göre çeşit çeşit kurabiye ham...
Haşhaşlı Hamur İşleri
Haşhaşlı hamur işleri, yaygın bir şekilde Çin, Hindistan ve İran'da yetiştirilen haşhaş ülkemizde de belli sınırlar içerisinde yetiştirilmektedir. Gelincikgiller ailesine ait olan haşhaşın tohumları yağ yapımında, kapçıkları ise afyon yapımı için kul...
Hamur
HamurHamur, su veya başka sıvılarla, unun yoğrularak oluşan karışımına denir. Tükettiğimiz besinler arasında, ilk sıralarda yer alan hamur işlerinin esas maddeleri un, şeker ve nişasta oluşturmaktadır. Hamur işleri, aşırı tüketilmediği takdirde, zara...
Ekmek Kadayıfı Hamuru
Ekmek kadayıfı hamuru, Ekmek kadayıfı, çoğumuzun çok beğenerek ve severek yediği, şerbetli olan bir tatlıdır. Bilhassa Afyon ve Hatay şehirlerimizde daha çok yapıldığı için, o yörelere özgü bir lezzet olsa da, yurdumuzun her bir köşesinde kolaylıkla...

Lahmacun Hamuru

Lahmacun hamuru, lahmacun daha çok dışarıda yenilmeye alışkın olunan bir besin olsa da evde de kolaylıkla hazırlanarak tüketilebilir. Lahmacun hamuru oldukça kolay hazırlanabilen bir hamur türüdür. Un, maya, su, tuz ve toz şeker ile hazırlanan hamuru...

Kolay Börek Hamuru

Kolay börek hamuru:Türk milleti olarak börek çeşitlerini severek ve bol miktarda tüketen bir toplumuz. Ülkenin neresine gidersek gidelim mutlaka her hangi bir köşe başında börekçilere rastlayabiliriz. Kilo problemi olan kişiler yememek için dayanması...

Hamurdan Yapılan Şeyler

Hamurdan yapılan şeyler, hamur Türk mutfağında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Çoğu yemeklerde, tatlılarda, pastalarda kullanılır. Ana yiyecek olarak tükettiğimiz ekmek yine hamurdan yapılır. Pizzalar, pideler, içli köfteler, kurabiyeler, kekle...

Çiğ Börek Hamuru

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek hemen hemen ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmeye başlandı. Eskişehir'e gide...

Kahvaltılık Hamur İşleri

Kahvaltılık hamur işleri, özellikle hafta sonu kahvaltılarında ailece yapılan pazar kahvaltılarında hamur işlerine oldukça fazla önem verilir. Hamur ile yapılan minik pizzalar, pişiler, minik börekler, poaçalar hafta sonu kahvaltılarında, özel...

Ekmek Hamurundan Börek

Ekmek Hamurundan Börek, ekmek hamuru bir çok hamur işini hazırlamak için çok uygun bir hamurdur. Evde hamurun kıvamını tutturmayı başaramayanlar, her hangi bir fırından makul bir fiyata ekmek hamuru alarak çok lezzetli tarifler hazırlayabilir....

Hamur Köftesi

Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisinde ki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğinin yanı sıra ise gayet lezzetli bir yemek olmaktadır. Bunun yanı sıra hamu...

Tavada Hamur İşi

Tavada hamur işi, fırını olmayan ev hanımları, bekarlar ve öğrenciler için adeta bir kurtarıcıdır. Tavada yapılan hamur işleri hem lezzetli oluşu hem de pratik oluşu sebebiyle sıkça tercih edilmektedir. Şimdi sizlerle tavada yapılabilecek bir...

Waffle Hamuru

Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal peteği anlamına gelmektedir. Değişik çeşitleri bulunan waffle'ın, üzerine farklı malz...

Hamur Nasıl Mayalanır

Hamur nasıl mayalanır, lezzetli hamur işlerinin yapılması için öncelikle hamurun iyi mayalanması gerekiyor. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. Kabarmayan poğaçalar tüm moralinizin bozulmasına neden olur. Hamurun nasıl mayalandığını bilen hanıml...

Hamur İşleri

Hamur işleri, hamur işi denildiği zaman akla çok çeşitli hamur ile yapılan ürünler gelir. Kek, kurabiye, mayalı hamurlar, pizza ve pasta hamur işlerine verilebilecek örnekler arasındadır. Hamur işinin türü ne olursa olsun sonucun ...

Kabartma Tozlu Hamur Kızartması

Kabartma tozlu hamur kızartması, hamur kızartması her öğünde tüketilebilecek yiyeceklerden biridir. Özellikle kahvaltılarda, brançlarda sıklıkla tüketilir. Kimsenin hayır demeyeceği bir lezzettir. Yanına sıcak bir çay ile çok daha lezzetli ola...

Ispanaklı Börek Hamuru

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. çoğunlukla Karadeniz bölgesine ait bir börek çeşidi olsa da ülkenin her yerinde sevilerek ve...

Baklava Hamuru

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı zamanda misafirlere de ikram edilebilecek en temel tatlıdır. İster cevizli olsun ister...

Milföy Hamuru

Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay olmakla beraber sizin için ekonomik de olacaktır. Her seferinde markete inmek yerine evd...

Milföy Hamurundan Börek

Milföy hamurundan yapılan börek, hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç çeşit börek yapmak mümkün. Biz peynirli börek yapacağız. Peynirde de, beyaz ...

Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi bulunmakta ve her biri farklı lezzetler ile sofraları süslemektedir. Görün...

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır, Güzel kurabiye yapabilmek için hamurunun lezzeti, verdiğiniz şeklin pişince değişmemesi için ise hamurun kıvamı çok önemlidir. Aslına bakarsanız kurabiye hamuru yapmak, hamur çeşitleri arasında en zor olanıdır. B...

Pide Hamuru

Pide hamuru, genellikle pek çok çeşitte pide yapılmaktadır. Büyük küçük herkesin severek yediği besleyici bir besin kaynağıdır. Özellikle içine kullanılan malzemeler ile oldukça farklı lezzetlerde pide çeşitleri yapılabilmektedir. Ancak önemli...

Çarşaf Böreği Hamuru

Çarşaf böreği hamuru, Ülkemizde buğday üretimin çok fazla olması sebebiyle, hamur işlerininde evlerimizde sıkça yapıldığını görüyoruz. Hemen hemen çoğu evlerde tercih edilen börek türüdür. Yapılışı biraz zahmetli olsa da, yemesi de o kadar l...

Şeker Hamuru Kurabiye

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarım saat veya bir saat buzdolabında bekletmelisiniz. Kurabiyelerin kabarıp şekiller...

Peynirli Hamur İşleri

Peynirli hamur işleri, hamur işi çeşitlerinde en fazla tercih edilen peynirli hamur işleridir. Peynirli iç harç hazırlanarak farklı çeşitlerde birçok hamur işi yapmak mümkündür. Özel günlerde, 5 çaylarında ya da gün masalarında te...

 

Gözleme Hamuru Tarifi
Kolay Börek Hamuru
Yumuşak Pizza Hamuru
Ekmek Hamurundan Poğaça
Evde Börek Hamuru
Basit Hamur İşleri
Hamur Nasıl Yapılır
Fırında Hamur Mayalama
İçli Köfte Hamuru
Lahmacun Hamuru
Hamur Nasıl Açılır
Kurabiye Hamuru
Haşhaşlı Hamur İşleri
Hamur
Ekmek Kadayıfı Hamuru
Hamurdan Yapılan Şeyler
Çiğ Börek Hamuru
Kahvaltılık Hamur İşleri
Ekmek Hamurundan Börek
Hamur Köftesi
Tavada Hamur İşi
Waffle Hamuru
Hamur Nasıl Mayalanır
Hamur İşleri
Kabartma Tozlu Hamur Kızartması
Ispanaklı Börek Hamuru
Baklava Hamuru
Milföy Hamuru
Milföy Hamurundan Börek
Hamur Tatlıları
Popüler İçerik
Hamurdan Yapılan Şeyler
Hamurdan yapılan şeyler, hamur Türk mutfağında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Çoğu yemeklerde, tatlılarda, pastalarda kullanılır. Ana yiyecek olarak t...
Çiğ Börek Hamuru
Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ ...
Kahvaltılık Hamur İşleri
Kahvaltılık hamur işleri, özellikle hafta sonu kahvaltılarında ailece yapılan pazar kahvaltılarında hamur işlerine oldukça fazla önem verilir. Hamur i...
Ekmek Hamurundan Börek
Ekmek Hamurundan Börek, ekmek hamuru bir çok hamur işini hazırlamak için çok uygun bir hamurdur. Evde hamurun kıvamını tutturmayı başaramayanlar, her ...
Hamur Köftesi
Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisinde ki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. P...
Tavada Hamur İşi
Tavada hamur işi, fırını olmayan ev hanımları, bekarlar ve öğrenciler için adeta bir kurtarıcıdır. Tavada yapılan hamur işleri hem lezzetli oluşu hem...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Gözleme Hamuru Tarifi
Kolay Börek Hamuru
Yumuşak Pizza Hamuru
Ekmek Hamurundan Poğaça
Evde Börek Hamuru
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Hamur Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Hamur Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2018