Hamur Nasıl Yapılır?
08 Temmuz 2024

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır

Mutfaklarda hazırlanan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullanılan katkı malzemeleri, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen metot, hazırlanan hamura nitelik kazandırır. Normal ekmek, köy ekmeği, börek, kek, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri için kullanılan hamur, farklı malzemelerle ve yollarla hazırlanır. Yoğrulacak hamur, işin çeşidine göre yeterli ölçüde kaliteli undan alınarak hamur yoğurma tezgahı üzerine elenir. Ortası açılarak çukur yapılır ve içine tuz, çok az yağ, yumurtalı veya yumurtasız olarak ılık su katılır. Yapılan tarife uygun olarak sert, orta sert veya yumuşak şekilde güzelce yoğrulur. Bu hamur, mutfaklarımızda genel amaçlı kullanıma uygundur.

Hamur Çeşitleri

  • Mayasız hamur
  • Mayalı hamur

Mayasız Hamur

Yapılacak hamur işine göre yeterli miktarda un, hamur tahtası veya mermerin üzerine alınır ve ortası çukur biçimde açılır. İçine çok az sıvı yağ, tuz, yumurtalı veya yumurtasız ılık su katılır. Eğer tarifte belirtilmişse yoğurt da eklenir. Yapılacak şeye göre sert, orta sert veya yumuşak olacak biçimde tüm malzemeler karıştırılır. En etkili yoğurma biçimi, unu su ile iyice karıştırdıktan sonra parmaklarla hamuru çekiştirerek veya avuç içleri yardımıyla hamuru sağa sola doğru yoğurmaktır. Hamur ne kadar çok yoğurulursa yapılacak börek daha lezzetli olabilir. Yoğurma işlemi bittiğinde hamurun üstüne nemli bir bez kapatılarak hamurun üzerinin kabuklanması engellenir.

Mayalı Hamur

Mayalı hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuzdur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda kullanılarak hamur yoğurulur ve dinlendirilip kullanıma hazır duruma getirilir. Burada önemli olan, hazırlanacak hamurun ölçüsünün ne kadar olması gerektiğidir. Bu da yapmak istediğimiz hamur işinin ne olduğunu ve ne kadar hamura gereksinim olduğunu gösterir. Hamur yoğururken kullanılacak malzeme miktarları standarttır. Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı, suyun, mayanın ve tuzun miktarını belirler. Bu da şöyle olur; mayalı hamur için kullanılacak un miktarının %65'i kadar su, %2'si kadar tuz ve %1.5 kadar maya kullanılır. Malzemelerin miktarını ölçmek amacıyla kilogram veya gram kullanılır. Mutfaklarımızda bu ölçüleri su bardağı, yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı yardımıyla ölçeriz. Un miktarını ölçmek için 200 gram su alabilen su bardağını kullanırım. Su bardağını elenmiş un içine daldırır ve hiç boşluk bırakmadan bardağı silme doldururum. Aktif kuru maya ve tuz ölçüleri için yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı kullanıyorum. Kaşıklarla malzemeyi silme şekilde doldururum. Mutfaklarımızda veya fırında yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamur malzemelerinin belli bir ölçüde kullanılması gerekir ve bu ölçü standarttır. Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesaplanır; 1 kg un ile hamur yoğrulacak ise un ağırlığının %65’i kadar su kullanılır. Yani 650 gram su, un ağırlığının %2’si kadar tuz kullanılır. Yani 20 gram tuz ve un ağırlığının %1.5’i kadar maya kullanılır, yani 15 gram maya. Bu standart ölçülerdeki hamur malzemeleri kullanılarak yoğrulan hamur ağırlığı 1685 gram gelir. Ancak her unun kalite durumu farklı olacağından, unların su kaldırma kapasitesi de farklıdır, unların randımanına göre hamur ağırlıkları değişebilir.

Ekstra Bilgiler

Hamur yoğurma süresi ve yöntemi, hamurun kalitesini doğrudan etkiler. Hamurun yeterince yoğrulması, glutenin gelişmesini sağlar ve bu da hamurun elastikiyetini artırır. Ayrıca, hamuru dinlendirmek de önemlidir; bu, hamurun daha kolay şekil almasını sağlar. Hamuru dinlendirirken üzerini nemli bir bezle örtmek, hamurun kurumasını engeller. Hamuru yoğururken oda sıcaklığının uygun olması da önemli bir faktördür. Çok soğuk veya çok sıcak ortamlar hamurun mayalanma sürecini olumsuz etkileyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamur Nasıl Açılır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Açılır Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri