Hamur Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır, Mutfaklarda hazırlanan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzemesi, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen metot hazırlanan hamura nitelik verir. Normal ekmek, köy ekmeği, börek, kek, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri amaçlı kullanılan hamur, farklı malzeme ve yollarla hazırlanır. Yoğrulacak hamur, işin çeşidine göre yeteri ölçüde iyi cins olan undan alınıp, hamur yoğurma tezgâhı üzerine elenir. Ortası açılıp çukur yapılır. İçine tuz, çok az yağ, yumurtalı veya yumurtasız olarak ılık su katılır. Yapılan tarife uygun ya sert ya orta sert veya yumuşak olarak güzelce yoğrulur. Bu hamur mutfaklarımızda genel amaç amaçlı kullanıma uygundur. Çoğunlukla hamur 2 biçimde hazırlanır
  • Mayasız hamur
  • Mayalı hamur

Mayasız hamur


Yapılacak hamur işine göre kâfi miktarda un hamur tahtası veya mermerin üzerine alınır ve ortası çukur biçimde açılır. İçine çok az sıvı yağ, tuz, yumurtalı veya yumurtasız ılık su katılır. İhtiyaç varsa tarifte belirtilmişse yoğurt da eklenir. Yapılacak şeye göre sert, orta sert veya yumuşak olacak biçimde tüm malzeme karıştırılır. En etkili yoğurma biçimi unu su ile iyice karıştırdıktan sonra parmaklar ile hamuru çekiştirerek veya avuç içleri yardımıyla hamuru sağa sola doğru yoğurmaktır. Hamur ne kadar çok yoğurulur ise yapılacak börek daha lezzetli olabilir. Yoğurma işlemi bittiğinde hamurun üstüne nemli bir bez kapatıp hamurun üzerinin kabuklanmasına engel olur.


Mayalı Hamur


Bu hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuzdur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda kullanılarak hamur yoğurulur ve dinlendirilip kullanmaya hazır duruma getirilir. Burada önemli olan, hazırlanacak hamurun ölçüsünün ne kadar olmasıdır. Buda yapmayı istediğimiz hamur işinin ne olduğunu ve ne kadar hamura gereksinim olduğunu gösterir. Hamur yoğururken kullanılacak malzeme miktarları standarttır. Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı, suyun, mayanın ve tuzun miktarını belirler. Bu da şöyle olur; mayalı hamur için kullanılacak un miktarının %65'i kadar su, %2'si kadar tuz ve %1.5 kadarı da mayadır. Malzemelerin miktarını ölçmek amaçlı kg veya gr kullanılır. Mutfaklarımızda bu ölçüleri su bardağı, yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı yardımıyla ölçülür. Un miktarını ölçmek için ben ölçü aracı olarak 200 gr su alabilen su bardağını kullanırım. Su bardağını elenmiş un içine daldırıyor ve hiç boşluk bırakmadan bardağı silme doldururum. Aktif kuru maya, tuz ölçüleri amaçlı yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı kullanıyorum. Kaşıklarla malzemeyi silme şeklinde doldururum. Mutfaklarımızda veya fırında yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamur malzemelerinin belli bir ölçüde kullanılması gerekir ve bu ölçü standarttır. Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesaplanır; 1 kg un ile hamur yoğrulacak ise un ağırlığının %65 kadarı su kullanılır. Yani 650 gr su, un ağırlığının %2 kadarı tuz kullanılır. Yani 20 gr tuz un ağırlığının %1.5 kadar da maya kullanılır, yani 15 gram maya. Bu standart ölçülerdeki hamur malzemeleri kullanılarak yoğurulan hamur ağırlığı 1685 gr. Gelir. Yalnız her un kalite durumundan farklı olacağından, unların su kaldırma kapasitesi farklıdır, unların randımanına göre hamur ağırlıkları farklı olabilir.

Hamur Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamur Nasıl Açılır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Açılır Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı hamuru, bu çorba ekmek ile değil yanında hazırlanan hamur parçaları yutularak yenen bir yemektir. Arabaşı yemeği en yaygın olarak İç Anadolu bölgesinde yapı[...]

Şeker Hamuru Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en az yarım saat veya[...]

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru, Börek kahvaltıda ve yemek de çokça tüketilen bir hamur işidir. Bu hamur işine de hiç kimse hayır diyemez ve ülkemizde de çok tüketilir. Börek yapımın�[...]

Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı kurabiye hamuru, bir kurabiye hamurudur. Bu kurabiye hamuru sayesinde nefis elmalı kurabiyeler yapıp misafirlerinizi, eşinizi veya çocuklarınızı mest edebilirsiniz. [...]

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı zama[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6