Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur kabartma: Ülke olarak hamur işlerine oldukça düşkün bir milletiz. Kek, poğaça, Börek, çörek, çeşitleri kahvaltılarımızın, beş çaylarımızın, kabul günlerimizin olmazsa olmazıdır. Fakat çoğu bayanlar hazır almak da ve tüketmektedir. Nedenine gelince ne yaparlarsa yapsınlar bir türlü hamurlarını kabartmayı başaramadıklarından şikâyetçilerdir. Aslında birçok püf noktaları vardır. Yaya kullanarak kabarttığımız hamur bir de kabartma tozu ile kabarttığımız hamur çeşitleri bulunmaktadır. Her iki malzemeyi ayrı ayrı kullanarak istediğimiz böreğin çöreğin hamurunu kabartabiliriz. Bunun içinde püf noktalarını çok iyi öğrenmeliyiz.

Maya ile hamur kabartmak istiyor isek malzemeleri henüz koymadan hamur yoğuracağımız kabın içine mayayı koyup üstüne bir kaşık toz şeker atıp hamura koyacağımız ılık su veya ılık sütten biraz üstüne ilave edip mayanın kabarıp köpürmesini bekletelim ve daha sonra diğer malzemeleri ekleyip hamuru yoğurabilirsiniz. Hamurun iyi kabarmasını istiyorsanız yoğurduğunuz hamurun üstünü temiz bir sofra ile örtüp ılık bir ortamda 1 veya 2 saat bekletin. Fazla vaktiniz yoksa fırını 150 derece ısıtıp kapatın ve hamurun üstüne bir tepsi kapatıp fırında 20 dk. Bekletin. Emin olun her iki yöntemle de hamurunuz kabarmış olacaktır. Önemli bir not daha kabaran hamuru sakin tekrar yoğurup sönmesini sağlamayın. Hamur kabarır kabarmaz hem sekli verin fazla bekletmek veya çok fazla hamurla uğraşmak hamurun geri sönmesini sağlar.

Kabartma tozu veya karbonat kullanarak hamur kabartmak istiyor isek mayayla kabartılan hamurun aksine kabartma tozu veya karbonat bütün malzemelerden sonra elek ile eleyerek konur. Yapmış olduğumuz hamurun iyi kabarmasını istiyorsanız hiç beklemeyin istediğiniz pasta çeşitli hamurunu yapar yapmaz fırına verin aksine bekletirseniz kabartma tozu veya karbonatı etkisi kaybolduğu gibi bir de buruk bir tat oluşur. Anlatmış olduğumuz püf noktalara uyarak hamur yorulursa hamurunuzun kabarmaması için hiçbir sebep yoktur. Bu bilgilerle istediğiniz böreği, çöreği, keki ve pastayı yaparak gönül rahatlığı ile misafir ağırlayabilirsiniz.


Maya ile kabaran hamur işleri

  • Peynirli poğaça,
  • Zeytinli poğaça,
  • Patatesli açma,
  • Tahinli çörek,
  • Haşhaşlı puf,
  • Ispanaklı börek,
  • Bilumum açma ve poğaça çeşitleri maya ile kabartılarak yoğurulur.

Kabartma tozu veya karbonat ile kabaran Hamur işleri

  • Kek ve kek çeşitleri,
  • Kurabiye çeşitleri,
  • Kıtır simitler,
  • Tart çeşitleri,
  • Yaş pasta çeşitleri,
  • Çoğu şerbetli tatlılar,
  • Neredeyse tüm tatlı çeşitleri kabartma tozu veya karbonat kullanarak hazırlanır.

Hamur Kabartma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kabartma Tozlu Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kabartma Tozlu Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kabartma tozlu hamur kızartması, hamur kızartması her öğünde tüketilebilecek yiyeceklerden biridir. Özellikle kahvaltılarda, brançlarda sıklıkla tüketilir. Kimsenin h[...]

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek, ekmek hamuru birçok hamur işini hazırlamak için çok uygun bir hamurdur. Evde hamurun kıvamını tutturmayı başaramayanlar, herhangi bir fırından [...]

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli köfte hamuru, İçli köfte yaparken, en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta, içli köfte hamurunun kıvamıdır. İçli köfte hamuru istenilen özende hazırlanmay�[...]

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır, Mutfaklarda hazırlanan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzemesi, sertlik derecesi ve [...]

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç çeşit börek yap[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6