Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kabartma

Ülke olarak hamur işlerine oldukça düşkün bir milletiz. Kek, poğaça, börek ve çörek çeşitleri kahvaltılarımızın, beş çaylarımızın ve kabul günlerimizin olmazsa olmazıdır. Ancak, birçok kişi bu hamur işlerini hazır almayı tercih etmekte ve kendi yaptıkları hamurların kabarmadığından şikayet etmektedir. Aslında, hamurun kabarması için dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası bulunmaktadır. Hamuru kabartmak için maya veya kabartma tozu kullanılabilir, her iki malzeme ile de başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu yazıda, hamurun kabarmasını sağlamak için izlenmesi gereken adımları ele alacağız.

Maya ile Hamur Kabartma

Maya ile hamur kabartmak istiyorsak, malzemeleri koymadan önce hamur yoğuracağımız kabın içine mayayı koyup üzerine bir kaşık toz şeker ekleyerek, hamura koyacağımız ılık su veya ılık sütten birazını ilave edelim. Mayanın kabarıp köpürmesini bekledikten sonra diğer malzemeleri ekleyip hamuru yoğurabiliriz. Hamurun iyi kabarması için yoğurduğumuz hamurun üstünü temiz bir örtü ile kapatıp ılık bir ortamda 1-2 saat bekletmek önemlidir. Fazla vaktiniz yoksa, fırını 150 derece ısıtıp kapatın ve hamurun üstüne bir tepsi kapatıp fırında 20 dakika bekletin. Her iki yöntemle de hamurunuz kabaracaktır. Önemli bir not: Kabaran hamuru tekrar yoğurup sönmesine sebep olmayın. Hamur kabarır kabarmaz şekil verin, fazla bekletmek veya hamurla çok fazla uğraşmak hamurun geri sönmesine neden olur.

Kabartma Tozu veya Karbonat ile Hamur Kabartma

Kabartma tozu veya karbonat kullanarak hamur kabartmak istiyorsak, mayayla kabartılan hamurun aksine, kabartma tozu veya karbonat tüm malzemelerden sonra elek ile eleyerek eklenir. Hamurun iyi kabarmasını istiyorsanız, hamuru hazırladıktan sonra hiç bekletmeden hemen fırına verin. Aksi takdirde, kabartma tozu veya karbonat etkisini kaybeder ve hamurda buruk bir tat oluşur. Anlattığımız püf noktalara dikkat ederek hamur yoğurursanız, hamurunuzun kabarmaması için hiçbir sebep yoktur. Bu bilgilerle istediğiniz böreği, çöreği, keki ve pastayı yaparak misafirlerinizi gönül rahatlığı ile ağırlayabilirsiniz.

Maya ile Kabaran Hamur İşleri

  • Peynirli poğaça
  • Zeytinli poğaça
  • Patatesli açma
  • Tahinli çörek
  • Haşhaşlı puf
  • Ispanaklı börek
  • Bilumum açma ve poğaça çeşitleri

Kabartma Tozu veya Karbonat ile Kabaran Hamur İşleri

  • Kek ve kek çeşitleri
  • Kurabiye çeşitleri
  • Kıtır simitler
  • Tart çeşitleri
  • Yaş pasta çeşitleri
  • Çoğu şerbetli tatlılar
  • Neredeyse tüm tatlı çeşitleri

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri