hamur.gen.tr
hamur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Hamur Mayalama

Hamur Mayalama: Hamur, unun su veya süt ile yoğurularak, elde edilmesinden oluşan bir gıda maddesidir. Esas maddesi, nişasta ve şeker olan hamur, yiyeceklerimizde öncelikli bir yere sahiptir. Hamur işleri, mutfağımızda geniş bir yere sahiptir. Hamur dan bir çok yemek, pasta, börek yapılmaktadır. Özellikle, Anadolu mutfağında, sıkça karşılaştığımız hamurlu yiyecekler kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Hamur yoğururken kullanılan malzemeler, sertlik derecesi, hamuru hazırlamak için seçilen yöntemler hamura özellik katmaktadır. Normal ekmek yapımı, köy ekmeği, börek, kek, tatlılar, milföy, mantı, krep, bisküvi, kurabiye gibi pek çok farklı hamur hazırlama yöntemleri bulunmaktadır. 

Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlıları ortak adıdır. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, renksiz, yuvarlak hücrelerden oluşmaktadır. Sıcak ile temas edince çoğalmaktadır. Piyasada bira mayası olarak da bulunan bu madde ekmek yapımından tutunda, çeşitli unlu mamüllerin yapımına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Yaş maya ve toz (kuru) maya olarak satılmaktadır. Mayanın sağlık açısından da pek çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde, aminoasitler, potasyum, magnezyum, krom, selenyum, ve fosfor gibi minerallerin yanı sıra, B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.

Hamur Mayalama: Piyasada bulunan maya türleri, instant, toz ve yaş mayadır.
Hamur Mayalama

. Instant maya, direk una karıştırılan maya türüdür. Bu mayayı kullanırken tek yapmanız gereken unun içerisine mayayı katıp bütün harç ile yoğurmaktır. Yaş mayayı ise ılık su veya süt içerisinde, eriterek hamura ilave etmek gerekmektedir. Kuru mayayı ise, ılık su veya süt içerisine katıldıktan sonra az bir miktar şeker ile karıştırarak mayayı aktive edip, 10 dakika dinlendirdikten sonra una katıyoruz.

Hamur mayalamak için uyulması gerekenler:
  • Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Malzemeler ölçülerek mayalanma yapılmalıdır.
  • Kuru yada yaş maya kullanılacak ise mayanın aktive edilmesi gerekmektedir.
  • Karıştırma da izlenecek yol, malzemelerin sırası ile katılması olmalıdır.
  • Yoğurma, işleme çok önemlidir. Esnek fakat, kopmayan bir hamur elde etmek gerekmektedir.
  • Bekletme süresi, çok önemlidir. Üzeri örtülü bir şekilde mayalama yapılmalıdır.
  • Mutlaka mayalanan hamuru ikinci kez yoğrulmalıdır.
  • Mayalama ve yoğurma işleminin ardından, hamura hemen şekil verilmelidir. Nedeni ise, hamurun mayalanmaya devam etmesidir.
  • Son aşama olan pişirmede önemlidir. Fırının, yapılan hamurun türüne göre ısıtılması gerekmektedir.

Yayınlanma Tarihi : 13.1.2016 10:12:25

Hamur Mayalama Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Hamur Mayalama"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan dondurma yapımı, Öncelikle evde çocuklarımızla keyifli bir vakit geçirmek için çok zevkli ve yapımı da çok kolay bir hamur tarifi anlatacağım. Çocuklarımızın el becerilerinin gelişmesi için çok önemli bir etkinliktir. Ayr...

Hamur Şekeri

Hamur şekeri, günümüzde pastalarda, kurabiye ve bisküvilerde süsleme amacıyla sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Hamur işlerinin görselliğini arttıran bu uygulama rengarenk hamur şekeri ile yapılmaktadır. Şeker hamuru da denilen ham...

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant dan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karışımından elde edilen bir hamur türüdür. Su ve şeker karışım...

Şeker Hamuru Kurabiyesi

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği, hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal dünyanıza göre hazırladığınız, farklı şekillerde süslediği...

Pasta Hamuru

Pasta HamuruPastalar ve kekler çaylarımızın yanın da sunulan vazgeçilmez lezzetlerdendir. Pasta yapımı pratik ve zahmetsizdir. Bazı pastalar ise biraz zahmet ister.Pastanın hamurun da kıvam tutturması çok önemlidir. Kıvamı iyi tut...

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru, Gözleme Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir. Hamur işlerine fazlasıyla düşkün bir toplam olarak gözleme çeşitlerini yapmak ve yeme konusunda oldukça başarılıyızdır. Kolaylıkla yoğurduğumuz gözleme hamur...

İtalyan Pizza Hamuru

İtalyan Pizza Hamuru; İtalya pizza hamurunun öbür normal pizzalardan farkı, çıtır çıtır, dumanı üstünde tüten, fesleğen kokusu, üstünde erimiş mozarella peyniri, domates ve zeytinyağı ile pırıl pırıl yeşil beyaz kırmızı renkli ola...

Evde Pizza Hamuru

Evde Pizza Hamuru; Yarım saatten daha kısa bir zamanda yapılabilecek, malzemelerini kendi isteğinize göre oluşturabileceğiniz, oldukça kolay bir pizza tarifidir Damak zevkinize uyan ve canınızın pizza istediği zaman, evde yer alan...

Pizza Hamuru

Pizza hamuru: Pizza yediden yetmişe herkesin severek yediği bol çeşitli bir hamur işidir. Çocukların tek tek zorla yediği ne kadar yiyecek var ise pizzanın içinde severek yiyorlar. Tembel annelerin içinde tam bir kurtarıcıdır pizz...

Börek Hamuru

Börek Hamuru, Börek kahvaltıda ve yemek de çokça tüketilen bir hamur işidir. Bu hamur işine de hiç kimse hayır diyemez ve ülkemizde de çok tüketilir. Börek yapımını daha çok Kastamonu ve Karabük den çıkan insanlar yapar. Bu yörele...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

hamur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017