Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Mayalama: Hamur, unun su veya süt ile yoğurularak, elde edilmesinden oluşan bir gıda maddesidir. Esas maddesi, nişasta ve şeker olan hamur, yiyeceklerimizde öncelikli bir yere sahiptir. Hamur işleri, mutfağımızda geniş bir yere sahiptir. Hamurdan birçok yemek, pasta, börek yapılmaktadır. Özellikle, Anadolu mutfağında, sıkça karşılaştığımız hamurlu yiyecekler kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Hamur yoğururken kullanılan malzemeler, sertlik derecesi, hamuru hazırlamak için seçilen yöntemler hamura özellik katmaktadır. Normal ekmek yapımı, köy ekmeği, börek, kek, tatlılar, milföy, mantı, krep, bisküvi, kurabiye gibi pek çok farklı hamur hazırlama yöntemleri bulunmaktadır.

Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlıları ortak adıdır. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, renksiz, yuvarlak hücrelerden oluşmaktadır. Sıcak ile temas edince çoğalmaktadır. Piyasada bira mayası olarak da bulunan bu madde ekmek yapımından tutunda, çeşitli unlu mamullerin yapımına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Yaş maya ve toz (Kuru) maya olarak satılmaktadır. Mayanın sağlık açısından da pek çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde, aminoasitler, potasyum, magnezyum, krom, selenyum ve fosfor gibi minerallerin yanı sıra, B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.

Hamur Mayalama: Piyasada bulunan maya türleri, instant, toz ve yaş mayadır. Instant maya, direk una karıştırılan maya türüdür. Bu mayayı kullanırken tek yapmanız gereken unun içerisine mayayı katıp bütün harç ile yoğurmaktır. Yaş mayayı ise ılık su veya süt içerisinde, eriterek hamura ilave etmek gerekmektedir. Kuru mayayı ise ılık su veya süt içerisine katıldıktan sonra az bir miktar şeker ile karıştırarak mayayı aktive edip, 10 dakika dinlendirdikten sonra una katıyoruz.


Hamur mayalamak için uyulması gerekenler

  • Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Malzemeler ölçülerek mayalanma yapılmalıdır.
  • Kuru ya da yaş maya kullanılacak ise mayanın aktive edilmesi gerekmektedir.
  • Karıştırma da izlenecek yol, malzemelerin sırası ile katılması olmalıdır.
  • Yoğurma, işleme çok önemlidir. Esnek fakat, kopmayan bir hamur elde etmek gerekmektedir.
  • Bekletme süresi, çok önemlidir. Üzeri örtülü bir şekilde mayalama yapılmalıdır.
  • Mutlaka mayalanan hamuru ikinci kez yoğrulmalıdır.
  • Mayalama ve yoğurma işleminin ardından, hamura hemen şekil verilmelidir. Nedeni ise hamurun mayalanmaya devam etmesidir.
  • Son aşama olan pişirmede önemlidir. Fırının, yapılan hamurun türüne göre ısıtılması gerekmektedir.

Hamur Mayalama Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal d[...]

Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Mayalama: Hamur, unun su veya süt ile yoğurularak, elde edilmesinden oluşan bir gıda maddesidir. Esas maddesi, nişasta ve şeker olan hamur, yiyeceklerimizde öncelikli [...]

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır, Güzel kurabiye yapabilmek için hamurunun lezzeti, verdiğiniz şeklin pişince değişmemesi için ise hamurun kıvamı çok önemlidir. Aslına[...]

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi hamuru, genellikle mayalı olarak hazırlanır. Bazı yörelerde buna hamur kızartması da derler. Hatta zamanı olmayanlar fırından aldıkları ekmek hamuru ile pişi par[...]

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur nasıl mayalanır, lezzetli hamur işlerinin yapılması için öncelikle hamurun iyi mayalanması gerekiyor. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. Kabarmayan poğaçalar tüm [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6