Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Doğum günlerinin, özel günlerin ve kutlamaların vazgeçilmez malzemesi elbette ki pastadır. Hediye yerine bile geçmektedir. Eskiden pastalar sadece krem şanti ile kapatılıp üstüne yazı yazılıyordu. Günümüzde ise pastalar bile çağa ayak uydurdu. O kadar göz alıcı ve renkli görseller oluşturuluyor ki, pasta seçerken bile zorlanıyorsunuz. İşte o göz alıcılığı sağlayan, pastaların üstünü kaplayan ve üzerinde her türlü figürü oluşturabileceğiniz şeker hamurunun tarifini sizlere vereceğim. Pasta yapmayı sevenler ve her türlü uğraşıma hazırım diyenler için artık kendi hayal gücünüz ile baş başa kalıp istediğiniz gibi pastalar yapmanızı sağlayacağım.

Uyarı

Pasta yapacak ve üzerini şeker hamuruyla kaplayacak sanız, şeker hamurunu pasta yapımından bir gün önce yapmanız gerekir. Çünkü malzemenin dinlenmesi gerekmektedir. Şeker hamurunu yapıp hiç hava almayacak şekilde streç filme sararak oda sıcaklığında bir gün bekletmeniz gerekiyor. Buzdolabına ya da buzluğa koymayınız. Bozulmaz ve küflenmez. Özelliği oda sıcaklığında bekliyor olmasıdır. İşte tarifimiz:

Pasta Şeker Hamuru İçin Malzemeler (1 kg şeker hamuru için)

  • 900 - 1100 gr arası pudra şekeri (Nişastasız olmalı)
  • 4 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı toz jelatin
  • 8 yemek kaşığı glikoz
  • 1 çay kaşığı tylose-c (İsteğe bağlı)

Önemli Not

Yapımına geçmeden önce pudra şekerinin nişastasız olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Yapacağımız şeker hamurunun elastik özellikte olması için marketlerde satılan pudra şekerlerini tercih etmeyiniz. Çünkü marketteki pudra şekerlerinde az da olsa nişasta mevcuttur. Bu yüzden pasta malzemeleri satan yerlerden nişastasız pudra şekeri temin edebilirsiniz.

Tylose-c ise malzemede tutkallaştırıcı ve elastik özelliği kazandırmaktadır. Pasta üzerinde hamura şekil verecekseniz eğer kullanmanız gerekmektedir. Bunu da gene pasta malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz.

Pasta Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Isıya dayanıklı bir kap alarak içine su ve toz jelatini döküyoruz. Jelatinin şişmesi için 2-3 dakika bekliyoruz. Şiştiği zaman pelte kıvamına dönüşmektedir. Benmari usulünü kullanacağız jelatini eritmek için o yüzden başka bir kaba su koyup kaynatıyoruz. Su kaynamaya başladığında, toz ve jelatini karıştırdığımız kabı su kaynayan kabın üstüne oturtuyoruz. Kaynamakta olan su ile kabın temas etmemesi gerekiyor. Jelatin suyun buharıyla erimesi gerekmektedir. Jelatin eriyip su kıvamını alınca içine glikozu ilave ediyoruz. Glikozla jelatini karıştırarak glikozun sıvı kıvama gelene kadar eritmeye devam ediyoruz. Tamamen sıvı kıvama gelen jelatini artık kabın üstünden alıyoruz.

Şimdi karıştırma kabına pudra şekerini eleyerek döküyoruz. Eleme işlemi, şeker hamurunun daha pürüzsüz olması içindir. Kaba aldığımız pudra şekerinin ortasını havuz şeklinde açıp jelatini döküyoruz. Sıcak olacağı için ilk önce kaşık ya da aparat yardımıyla karıştırıyoruz. Hamurun ısısı düşünce de elimizle yoğurmaya devam ediyoruz. Hamur ele yapışmaz hale gelene kadar yoğurma işlemine devam ediyoruz. Hamur toparlandığında içine son malzememiz olan tylose-c ilave ediyoruz. Malzemeyi hamura iyice yedirmek için biraz daha yoğuruyoruz.

Hamur artık hazır halde. Şimdi hamuru yukarıda uyarıda söylediğim gibi streç filme hava almayacak şekilde iyice sararak oda sıcaklığında 1 gün boyunca dinlendiriyoruz. Kesinlikle buzdolabına ya da buzluğa koymuyoruz.

Pastayı Şeker Hamuru ile Kaplama

Bir gün boyunca dinlemiş olan şeker hamurunu artık pasta kaplama vakti gelmiştir. Şekiller yapacaksak eğer biraz alıyoruz ve kalıplar yardımıyla şekillendirip en son olarak pastanın üzerine yerleştirebiliriz.

Hamurumuzu aldık ve temiz bir zemine mutlaka nişasta serpip hamuru üzerine koyuyoruz. Daha sonra hamurun da üzerine az miktarda nişasta serpiyoruz ki oklava hamura yapışmasın. Nişastayı serptikten sonra hamuru pastamız büyüklüğünde normal hamur açar gibi açıyoruz. Fakat aradaki tek fark hamuru burada çevirmiyoruz, tek yüzeyinden açmaya devam ediyoruz. Hamurumuz ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Orta kalınlıkta olana kadar genişletmeye devam ediyoruz. İstediğimiz kalınlığa gelince hamuru dikkatli bir şekilde alıp pastanızın üzerine yerleştiriniz. Dikkatli bir şekilde çok çekmeden pastanın yanlarını elimizle hem düzeltip hem de hafif bastırarak yapıştırıyoruz. Üst yüzeyinde pürüz oluşturmamaya gayret edin. Biraz ustalık gerektiren bir iştir fakat zamanla eliniz alışacaktır.

Pastanın her tarafının düzgün şekilde kaplandığına emin olduktan sonra pastanın bitim yerinden dikkatli bir şekilde keserek artan hamuru çıkarıyoruz. Artık pastamız kaplanmış ve hazır vaziyette. İsterseniz sade haliyle, isterseniz artan şeker hamuruyla kalıplar yardımıyla şekiller yaparak üstünü süsleyebilirsiniz. Pasta şeker hamuru yapımını öğrendiniz. Artık hayal gücünüzün pastalarınıza yansıma vaktidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Karbonatlı Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karbonatlı Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri