Hamur işleri, hamur kullanılarak yapılan çeşitli yiyecekleri kapsar. Kek, kurabiye, mayalı hamurlar, pizza ve pasta gibi ürünler hamur işlerine verilebilecek örnekler arasındadır. Hamur işinin türü ne olursa olsun, mükemmel sonuçlar elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Kek Yapımı Kek yaparken ve kalıba döküldüğünde, kekin kalıptan parçalanmadan çıkması için fırından alındıktan sonra en az 10 dakika beklenmesi gerekir. Ayrıca kek fırından alındıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatarak bekletmek, kalıptan daha kolay çıkmasını sağlayabilir. Kurabiye Yapımı Kurabiye tercih edildiğinde, kurabiyeler fırından alınır alınmaz tepsiden çıkarılmalıdır. Aksi halde, tepside soğuyan kurabiyelerin parçalanması kaçınılmaz olabilir. Mayalı Hamur İşleri Mayalı bir hamur işi tercih edildiğinde, yoğrulan hamurun en az yarım saat dinlendirilmesi gerekir. Dinlenen hamur hafif unlanmış tezgahta kolaylıkla açılır. Ayrıca açılacak hamurlar beze yapılarak tabanı unlanmış bir tepsinin içinde üzerleri kapalı şekilde bekletilmelidir. Hamur Yoğurma İpuçları Hamur işi yapılırken, hamurun kolay yoğrulması için kullanılan yağın oda sıcaklığında erimiş olması gerekir. Bu sayede hamur daha kolay yoğrulur. Hamur işi olarak tepsi böreği tercih edilmişse, börek yapıldıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletilirse daha lezzetli bir börek elde edilebilir. Kızartma yapılacak bir hamur işi tercih edilmişse, hamura kabartma tozu ile toz şeker eklemek hamurun daha lezzetli olmasını sağlar. Hamur İşi Tarifleri Hamur Kızartması Gerekli Malzemeler:
Kızartmak için:
Hamur Kızartması Nasıl Yapılır? Malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun kabarması için 40 dakika beklenir. Kabaran hamurdan ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Sıvı yağ kızartma tavasına alınarak kızdırılır. Kızgın yağda yuvarlanan hamurlar eşit şekilde kızartılır. Kızaran hamurlar havlu kağıt serili tepsiye çıkarılır. Hamur kızartması, sabah kahvaltıları ya da gün masalarında hoş bir çeşit olarak servise sunulabilir. Afiyet olsun. Patatesli Sade Poğaça Gerekli Malzemeler:
Patatesli Sade Poğaça Nasıl Yapılır? Ilık su, süt, tuz ve maya karıştırma kabına alınarak karıştırılır. 10 dakika kadar bekletilerek, üzerine yumurta, sıvı yağ, haşlanarak rendelenmiş patates eklenip tekrar karıştırılır. Karışıma yavaş yavaş un ilave edilerek ele yapışmayacak bir kıvamda hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur bir bez yardımı ile sarılarak yarım saat mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak tercihe göre şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine hazırlanan poğaçalar sıralanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 200 derecelik fırına verilir. Poğaçaların altı üstü eşit kızarana kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde servise sunulur. Afiyet olsun. Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye Gerekli Malzemeler:
Fıstıklı Çikolatalı Kurabiye Nasıl Yapılır? Hamur için verilen malzemelerin tümü yoğurma kabına alınarak homojen bir şekilde yoğrulur. Un az gelmiş ve hamurun kıvamı tutmamışsa bir miktar daha un ilave edilebilir. Homojen bir şekilde yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan hamurlar yağlı kağıt serili fırın kabına sıralanır. Hazır hale gelen kurabiyeler 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır. Tercih edilen çikolata benmari usulü eritilir ve pişen kurabiyeler eritilmiş çikolataya batırılır. Ardından fıstığa bulanarak servis tabağına dizilir. Afiyet olsun. Çikolata Soslu Lokum Kek Gerekli Malzemeler:
Çikolata Sosu için:
Üzeri için:
Çikolata Soslu Lokum Kek Nasıl Yapılır? Kek hamuru için yumurta ve şeker, derin bir kabın içinde köpük köpük olana kadar çırpılır. Çırpılan malzemelere süt, fındık yağı, kabartma tozu, vanilya ve un eklenerek çırpmaya devam edilir. Kıvamı boza kıvamında olmalıdır. Küçük boy fırın kabına yağlı kağıt serilir ve hazırlanan hamur tepsiye dökülür. 180 derecelik fırına verilerek pişirilir. Çikolata sosu için kakao, süt ve şeker homojen şekilde karıştırılır. Pişen kek soğuduktan sonra küp şeklinde kesilir. Kesilen parçalar çikolata sosuna batırılır, ardından Hindistan cevizine bulanarak servis tabağına dizilir. Afiyet olsun. |
Şenyaşar
25 Temmuz 2024 PerşembeKek yaparken fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez örtmenin gerçekten kekin kalıptan daha kolay çıkmasına yardımcı olduğunu deneyen var mı?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Şenyaşar,
Evet, nemli bir bez örtmek kekin kalıptan daha kolay çıkmasına yardımcı olabilir. Bu yöntem, kekin çevresindeki buharın içeriye nüfuz etmesini sağlar ve kekin kenarlarının yumuşamasına yardımcı olur. Bu sayede kek, kalıptan daha kolay ayrılabilir. Deneyip olumlu sonuç alan birçok kişi var, bu yüzden denemekte fayda var. Umarım senin deneyimin de başarılı olur!