Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama

Fırında hamur mayalama, özellikle soğuk kış günlerinde ve aceleniz olduğunda büyük bir kolaylık sağlar. Hamur mayalamak zor bir işlem olmasa da, bazı püf noktalarına dikkat etmek gereklidir. Her tarifle hamuru doğru şekilde mayalamak kolay değildir ve yanlış yöntemlerle yapılan hamurdan istenen sonuç alınamayabilir. Bu nedenle, fırında hamur mayalama yöntemlerine dikkat etmek önemlidir. Özellikle bu konuda fazla bilgi sahibi olmayanlar için, hamur mayalamayı ve fırında nasıl hamur mayalanacağını detaylarıyla açıklayalım.

Hamur Mayalama Süreci

Öncelikle hamur mayalamak için maya kullanmanız gerekecektir. Maya tercihinizi yaş maya veya kuru maya olarak yapabilirsiniz.

  • Yaş maya alırken son kullanma tarihine dikkat etmeli ve soğukta muhafaza edilen yaş mayalardan almanız gerekmektedir. Yaş maya hızlı bozulabilir ve bozulduğunda keskin bir kokuya ve ekşi bir tada sahip olur. Ayrıca, elinize veya kaşığa yapışıyorsa, mayanın bozulmuş olabileceğini düşünebilirsiniz. Yaş mayayı taze bile alsanız, fazla bekletmeden kullanmalısınız. En geç bir ay içinde tüketmelisiniz çünkü derin dondurucuda saklama olanağı yoktur.
  • Kuru maya ise paket halinde satılır ve toz taneli olur. Tek kullanımlık paketlerde veya büyük boylarda alabilirsiniz. Kuru mayanız büyük boy ise, genellikle 1,5 yemek kaşığı maya tariflerinize yeterli olur. Bunları su veya sütte eriterek kullanabilirsiniz. İnstant maya kullanırsanız su veya sütte eritmeye gerek kalmadan doğrudan unla ve diğer malzemelerle yoğurma kabına ekleyebilirsiniz.

Hamurun Yoğurulması ve Mayalanması

Maya seçiminizi yaptıktan sonra, hamuru yoğurabilirsiniz. Mayada bulunan bakterilerin canlanabilmesi için sıvı ihtiyacı vardır. Bu yüzden hamur mayalarken su veya süt tercih edilir. Süt daha besleyici olduğundan genellikle tercih edilir ve daha yumuşak poğaçalar hazırlayabilirsiniz. Hamurun daha iyi mayalanması için suyun veya sütün ılık olması şarttır. Bu nedenle hamurun içine koymadan önce kullanacağınız sıvıyı elinizi yakmayacak şekilde ısıtın.

Maya bakterilerinin besin olarak şekeri sevmesi nedeniyle, mayalı hamur yaparken içine biraz şeker koymalısınız. Şeker, yapacağınız hamurun lezzetini kesinlikle etkilemez. Yoğurma kabında ılık su veya sütü, şeker ve mayayı birlikte karıştırın. Bu işlemi yaparken metal kaşık kullanmamaya özen gösterin. Yaklaşık beş dakika içinde malzemeler köpürmeye başlar. Fazla beklemeden içine diğer hamur malzemelerini ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Her zaman elenmiş un kullanmaya özen gösterin. Çünkü elenmiş un havalandığı için daha kolay mayalanır. Hamuru 5-10 dakika kadar elinizle yoğurmalısınız.

Fırında Hamur Nasıl Mayalanır?

Hamurun mayalanması için sıcak bir ortamda olması gerekir. Yazın hava sıcak olduğu için fırında mayalamaya fazla ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak kışın soğukta fırında hamur mayalama daha kolay olur. Hamuru yoğurduktan sonra, turbo fırınınızı sadece 75 dereceye açarak 10 dakika kadar ısıtmalısınız. Fırının içi sıcak olmayacak, sadece ılık olmalıdır. Daha sonra fırını kapatarak hamuru fırının içine koyun. Yaklaşık 30 dakika içinde hamurunuz iki katına kadar kabaracaktır. Bundan sonra mayalı hamuru kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hamuru şekillendirmeden önce havasını almak için tekrar yoğurmanız gerekir. Böylece hamurun kıvamı ve pişince kabarması daha iyi olacaktır.

Mayalı Hamurun Fırına Hazırlanması

Ayrıca, mayalı hamuru şekillendirip fırın tepsisine dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp en az yarım saat daha tepsi mayası için bekletmelisiniz. Daha sonra mayalı hamuru fırına atarak pişirebilirsiniz. Eğer iki tepsi mayalı hamurdan poğaça hazırladıysanız, bunları tek tek pişirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede poğaçaların daha güzel kabardıklarını görebilirsiniz. İşte fırında hamur mayalama işlemi bu kadar kolaylaşır. İstediğiniz zaman puf poğaçalar hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Basit Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri