hamur.gen.tr
hamur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Fırında Hamur Mayalama

Fırında hamur mayalama, özellikle soğuk kış günlerinde ve aceleniz olduğu zaman en büyük destekçiniz olacak. Hamur mayalamak zor olmasa da, püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Öyle herkesin verdiği tarifle, bunu bilmiyorsanız hamuru tam kıvamında mayalamanız oldukça zordur. O kadar emek sarf edersiniz, hamur mayalanmaz. Sonuç hüsran olur. Bu yüzden bazı noktalara dikkat ederek hamuru mayalamanız gerekir. Özellikle bunu fazla bilmeyenler için, hamur mayalamayı ve fırında nasıl hamur mayalanır bunları anlatmaya çalışalım.

Fırında hamur mayalama nasıl olur?

Öncelikle hamur mayalamak için, maya kullanacaksınız. Bu tercihinizi yaş mayadan yana ya da kuru mayadan yana kullanabilirsiniz. Yaş maya alırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalı, soğukta muhafaza edilen yaş mayalardan satın almalısınız. Çünkü bu tür maya hızla bozulur. Yaş maya bozuk olursa keskin bir kokuya, ekşi bir tada sahip olur. Eğer elinize, kaşığa çok yapışıyorsa, mayanın bozuk olduğunu düşünebilirsiniz. Yaş mayayı taze bile alsanız, fazla bekletmeden kullanmalısınız. En geç 1 ay içinde mayayı bitirmelisiniz. Derin dondurucuda da saklama olanağınız yok.

Kuru maya ise, paket halinde satılır ve toz taneli olur. İster tek kullanımlık paketlerde, isterseniz büyük boylarda alabilirsiniz. Kuru mayanız büyük boy olursa, genellikle 1,5 yemek kaşığı maya tariflerinize yeterli olur. Bunları suyun içinde ya da sütte eriterek kullanabilirsiniz. İnstant maya kullanırsanız su ya da sütte eritmeden hamur mayalamada kullanabilirsiniz. Direkt olarak unla ve diğer malzemelerle beraber yoğurma kabına alabilirsiniz.

Maya seçiminizi yaptıktan sonra, hamuru yoğurabilirsiniz. Mayada bulunan bakterilerin canlanabilmesi için, sıvı ihtiyacı vardır. Bu yüzden hamur mayalarken su ya da süt tercih edilir. Süt daha besleyici olduğundan, genellikle tercih edilir. Aynı zamanda daha yumuşak poğaçalar hazırlayabilirsiniz.
Fırında Hamur Mayalama

Bu arada hamurun daha iyi mayalanması için, suyun ya da sütün ılık olması şarttır. Bu nedenle hamurun içine koymadan kullanacağınız sıvıyı elinizi yakmayacak şekilde ısıtın.

Maya bakterilerinin besin olarak şekeri sevmesi nedeniyle, mayalı hamur yaparken içine biraz şeker koymalısınız. Şeker yapacağınız hamurun lezzetini kesinlikle etkilemez. Yoğurma kabında ılık su ya da sütü, şeker ve mayayı birlikte karıştırın. Bunu yaparken metal kaşık kullanmayın. Yaklaşık 5 dakika içinde malzemeler köpürmeye başlar. Fazla beklemeden içine diğer hamur malzemelerini koyarak, hamuru yoğurmaya başlayın. Her zaman elenmiş un kullanmaya özen gösterin. Çünkü un bu şekilde havalanacağından, daha kolay mayalanır. 5-10 dakika kadar hamuru elinizle yoğurmalısınız.

Mamurun mayalanması için, sıcak bir ortamda olması gerekir. Yazın hava sıcak olduğu için, fırında mayalamaya fazla ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak kışın soğukta fırında hamur mayalama daha kolay oluyor. Hamuru yoğurduktan sonra, turbo fırınınızı sadece 75 dereceye açarak, 10 dakika kadar ısıtmalısınız. Fırının içi sıcak olmayacak, sadece ılık olmalı. Daha sonra fırını kapatarak, hamuru fırının içine koyun. Yaklaşık 30 dakika içinde hamurunuz iki katına kadar kabaracaktır. Bundan sonra mayalı hamuru kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hamuru şekillendirmeden önce, havasını almanız için yoğurmanız gerekir. Böylece kıvamı ve pişince kabarması daha iyi olacaktır. Aynı zamanda mayalı hamuru şekilendirip fırın tepsisine dizince, üzerine yumurta sarısını sürüp en az yarım saat daha tepsi mayası için bekletmelisiniz. Daha sonra mayalı hamuru fırına atarak, pişirebilirsiniz. Eğer iki tepsi mayalı hamurdan poğaça hazırladıysanız, bunları tek tek pişirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede poğaçaların daha güzel kabardıklarını görebilirsiniz. İşte fırında hamur mayalama işinizi bu kadar kolaylaştırıyor. İstediğiniz zaman puf poğaçalar hazırlayabilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi : 18.1.2016 11:35:43

Fırında Hamur Mayalama Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Fırında Hamur Mayalama"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan dondurma yapımı, Öncelikle evde çocuklarımızla keyifli bir vakit geçirmek için çok zevkli ve yapımı da çok kolay bir hamur tarifi anlatacağım. Çocuklarımızın el becerilerinin gelişmesi için çok önemli bir etkinliktir. Ayr...

Hamur Şekeri

Hamur şekeri, günümüzde pastalarda, kurabiye ve bisküvilerde süsleme amacıyla sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Hamur işlerinin görselliğini arttıran bu uygulama rengarenk hamur şekeri ile yapılmaktadır. Şeker hamuru da denilen ham...

Şeker Hamuru

Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant dan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karışımından elde edilen bir hamur türüdür. Su ve şeker karışım...

Şeker Hamuru Kurabiyesi

Şeker hamuru kurabiyesi, son yıllarda oldukça revaçta olan kurabiye tariflerinden biridir. Hem görselliği, hem de lezzeti bu kurabiyelere olan talebi arttırmaktadır. Hayal dünyanıza göre hazırladığınız, farklı şekillerde süslediği...

Pasta Hamuru

Pasta HamuruPastalar ve kekler çaylarımızın yanın da sunulan vazgeçilmez lezzetlerdendir. Pasta yapımı pratik ve zahmetsizdir. Bazı pastalar ise biraz zahmet ister.Pastanın hamurun da kıvam tutturması çok önemlidir. Kıvamı iyi tut...

Gözleme Hamuru

Gözleme hamuru, Gözleme Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir. Hamur işlerine fazlasıyla düşkün bir toplam olarak gözleme çeşitlerini yapmak ve yeme konusunda oldukça başarılıyızdır. Kolaylıkla yoğurduğumuz gözleme hamur...

İtalyan Pizza Hamuru

İtalyan Pizza Hamuru; İtalya pizza hamurunun öbür normal pizzalardan farkı, çıtır çıtır, dumanı üstünde tüten, fesleğen kokusu, üstünde erimiş mozarella peyniri, domates ve zeytinyağı ile pırıl pırıl yeşil beyaz kırmızı renkli ola...

Evde Pizza Hamuru

Evde Pizza Hamuru; Yarım saatten daha kısa bir zamanda yapılabilecek, malzemelerini kendi isteğinize göre oluşturabileceğiniz, oldukça kolay bir pizza tarifidir Damak zevkinize uyan ve canınızın pizza istediği zaman, evde yer alan...

Pizza Hamuru

Pizza hamuru: Pizza yediden yetmişe herkesin severek yediği bol çeşitli bir hamur işidir. Çocukların tek tek zorla yediği ne kadar yiyecek var ise pizzanın içinde severek yiyorlar. Tembel annelerin içinde tam bir kurtarıcıdır pizz...

Börek Hamuru

Börek Hamuru, Börek kahvaltıda ve yemek de çokça tüketilen bir hamur işidir. Bu hamur işine de hiç kimse hayır diyemez ve ülkemizde de çok tüketilir. Börek yapımını daha çok Kastamonu ve Karabük den çıkan insanlar yapar. Bu yörele...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

hamur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017