Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Poğaça hamuru maya, süt ve su ile yapılan özellikle sabah kahvaltılarında tüketilmesinin yanı sıra gün içinde her öğünde yenebilen poğaçanın yumuşacık hamurudur. Poğaça hamuru yapımı oldukça kolaydır ancak kıvamı tutturmak huusunda dikkat etmek gerekir. Poğaça tek bir ürün gibi görünse de ev yapımı, hazır poğaça, peynirli poğaça, patatesli ve zeytinli poğaça, pofuduk veya kat kat poğaça gibi şekli ve içerisine giren malzemenin çeşidine göre isimler almaktadır. Şimdi biz maya ve kabartma tozu ile hazırlanan poğaça hamuru tarifi yapalım.


Poğaça Hamuru İçin Gerekli Malzemeleri

  • Bir paket yaş maya.
  • Bir su bardağı ılık süt.
  • Yarım su bardağı ılık su.
  • Yarım su bardağı sıvı yağ.
  • Bir tatlı kaşığı tuz.
  • Bir çay kaşığı toz şeker.
  • Yeteri kadar un.

Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?


Derin bir kabın içerisine ılık süt ve ılık su koyularak maya içerisine bırakılır ve iyice eritilir. Eriyen mayanın üzerine sıvı yağ, tuz ve şeker de eklenerek karıştırıldıktan sonra un yavaş yavaş eklenir ve hamur yoğurulur. Hazırlanan hamurun kıvamı alışılmış olan kulak memesi kıvamından daha yumuşak olmalıdır. Bu sayede hem hamurun mayalanma süreci kısalır ve kabarık bir hamur elde edilir hem de yapılan poğaçaların yumuşacık ve pofuduk olması sağlanır. Ele yapışmayacak kıvamda yoğurulan hamur sıcak bir ortamda yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakılır. Eğer bekleyecek zaman yoksa hamur önceden kırk veya elli derecede ısıtılıp kapatılmış fırın içerisine bırakılır ve on dakika bekletilir. Bu işlem hamurun mayalanma sürecini kısaltmaktadır. Mayalanma işleminin ardından isteğe göre içine malzeme koyularak veya şekil verilerek lezzetli poğaçalar hazırlanır.


Kabartma Tozu ile Poğaça Hamuru Malzemeleri

  • Bir paket kabartma tozu.
  • İki adet yumurta.
  • Bir su bardağı süt (İsteğe göre yoğurt da koyulabilir.)
  • Bir su bardağı sıvı yağ.
  • Bir su bardağı su.
  • Bir tatlı kaşığı tuz.
  • Bir çay kaşığı toz şeker.
  • Un

Kabartma Tozu ile Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?

Derin bir kap içerisine süt, sıvı yağ, şeker ve tuz alınarak üzerine yumurtalar kırılır. Yumurtanın birinin sarısı poğaçanın üzeri için ayrılır. Son olarak un ile kabartma tozu da eklenir ve hamur yoğurulur. Mayalı poğaçanın aksine bu hamur daha sert kıvamdadır. Ev yapımı poğaçalar da genellikle kabartma tozu kullanılmaktadır. Hazırlanan hamur dinlenmeye bırakılmadan poğaça istenilen şekilde ve tercih edilen malzeme ile yapılır.

Poğaça Hamuru Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Güncel

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Güncel

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavada Hamur İşi Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Hamur İşi Tarifi ve Malzemeleri

Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı turta hamuru, çoğunlukla turtalarda elma tercih edilmektedir. Ancak elmanın dışında diğer meyveler ile de muhteşem tatlarda mükemmel turtalar hazırlamak mümkünd[...]

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ b�[...]

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeşitleri, [...]

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi hamuru, genellikle mayalı olarak hazırlanır. Bazı yörelerde buna hamur kızartması da derler. Hatta zamanı olmayanlar fırından aldıkları ekmek hamuru ile pişi par[...]

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi hamur yapmak biraz zahmetlidir. Ama evimiz de kendimiz yaparak daha sağlıklı hamur elde etmiş oluruz. Hazır mayanın yerine evde kendi yaptığımız mayayı kullanırsa[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6