Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru

Gözleme, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Hamur işlerine olan düşkünlüğümüz, çeşitli gözleme türlerini yapma ve yeme konusundaki başarımızla kendini gösterir. Kolayca yoğurduğumuz gözleme hamurundan birçok çeşit gözleme yapabiliriz. Gözleme denildiğinde, aklıma ilk gelen şey, bacaklarında şalvar, başlarında yemeni olan kadınların büyük tahtaların başında oturup oklavayla gözleme açmalarıdır. Biri hamuru açarken, biri iç harcını koyar, diğeri ise sıcak saçın başında gözlemeleri pişirir. Bu sahne, belki de birçoğumuzun çocukluğundan bir anıdır. Şu anda belki müstakil bir evimiz yok veya ocak yakıp saç kuramıyoruz, ama evimizde teflon tavada gözleme yapabiliriz. Gözleme hamuru, oldukça kolay ve az masraflıdır. Çünkü bütün mesele iç harcında.

Gözleme Hamuru İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su

Gözleme Hamuru Nasıl Yapılır?

Unu derin bir kaseye alın ve ortasına çukur açın. Çukurun içine tuzu serpip yavaş yavaş suyu dökün. Orta kıvamda bir hamur elde edene kadar su ilave edin. Yumruklayarak yoğurduğunuz hamurun üstüne nemli bir bez örtüp dinlenmesi için 10 dakika bekletin. Dinlenen hamuru tezgahın üstüne alıp ceviz büyüklüğünde eşit parçalara bölüp beze yapın. Bezelerden bir tanesini alıp servis tabağı büyüklüğünde incecik açın. Açtığınız hamurun yarısına isteğe göre hazırladığınız iç harcı ince bir şekilde serin. Boşta kalan diğer tarafı üstüne kapatıp yarım ay şekli verin ve teflon tavada pişirip afiyetle yiyin.

Ekstra Bilgiler

Gözleme hamurunu daha lezzetli hale getirmek için farklı iç harçları kullanabilirsiniz:
  • Peynirli: Beyaz peynir, lor peyniri veya kaşar peyniri kullanabilirsiniz.
  • Ispanaklı: Ispanak ve soğanı kavurarak hazırlayabilirsiniz.
  • Kıymalı: Kıyma, soğan ve baharatlarla zenginleştirilmiş bir iç harç yapabilirsiniz.
  • Patatesli: Haşlanmış patates, soğan ve baharatlarla lezzetlendirilmiş bir harç kullanabilirsiniz.

Not: İsteğe göre bu malzemelere 30 gram yaş maya ekleyerek, mayalı gözleme yani köy bazlaması da yapabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamurla, dilediğiniz birçok çeşit gözleme yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kahvaltılık Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

Güncel

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri