Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kruvasan Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kruvasan Hamuru: Kruvasan, Türkçe adı ayçöreği olan, Fransız mutfağına ait bir açma türüdür. Fransızcada hilal açması anlamına gelen, Avusturya kökenli bu yiyecek hilal şeklinde yapılmasından dolayı bu adı almıştır. Hamurdan yapılan kruvasanın içerisine çikolata katılabileceği gibi, sade de yenmektedir. Sade tereyağı yağı ile yapılan bu hamur işi, kat kat yapılmaktadır. Genellikle kahve ile servis edilen kruvasan, Fransız mutfağının değişmez tatlarından olduğu için, Fransa'nın ulusal yiyeceği olarak kabul edilmiştir. Fransa'da çok popüler olmasına rağmen, ilk kez yapılışı Viyana'da olmuştur. Avustralyalı bir subayın Paris'te fırın açıp burada kruvasan yapması ile Fransa'da yayılmıştır.

Kruvasan Hamuru: Bir söylentiye göre, Osmanlı İmparatorluğunun Viyana'yı kuşatması sırasında, Viyanalı fırıncıların Osmanlı bayrağını örnek alarak, yaptıkları hamura hilal şeklini vermesi ile ortaya çıkmıştır. İster sade ister ballı, reçelli veya çikolata soslu tüketilebilmektedir.


Kruvasan Hamuru Malzemeleri

  • Yarım kilo un
  • Yarım paket yaş maya
  • 50 gram margarin
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 tane yumurta
  • Yarım paket margarin (Açılan kruvasanların arasına sürülecek)
  • 1 tane yumurta sarısı (Üzeri için)

Kruvasan hamurunun mayalanması

  • Öncelikle sütü ısıtıyoruz. (Kaynatma maya özen gösterilmelidir. Parmak değecek şekilde olması yeterli.)
  • Isınan sütün içerisine maya ve şekeri ilave edip eriyinceye kadar karıştırıyoruz.
  • Unun tamamını bir kaba alalım, ortasını havuz şeklinde açıp sütlü maya karışımını içerisine dökelim. Yaklaşık 10 dakika mayalanmayı bekleyelim.
  • Mayalanma bitince geri kalan malzemeyi de ekleyip, iyice yoğuralım.
  • Yoğrulan hamurun üzerini streç filmle iyice kapatıp, yarım saat kadar dinlendirelim.
  • Hamur iki katına çıkana kadar bırakalım.

Kruvasan Nasıl Yapılır?


Mayalanmanın ardından, hamuru hafif unlanmış tezgâha alıyoruz. 1,5 cm kalınlığında dikdörtgen bir hamur açalım. Dikdörtgen parçanın alt ve üst kısmına tereyağı sürüp katlıyoruz. Her iki parça, ortada birleşecek şekilde olmalıdır. Bu işlemden sonra, hamuru tekrar bir kaba alıp üzerine streç film kaplayıp, yaklaşık 10 dakika kadar buzdolabında bekletelim. Aynı işlemi iki defa daha tekrar edelim. Son defa unlanmış tezgâha alıp yarım santim kalınlığında, dikdörtgen şeklinde açalım. 25-30 cm boyunda ve taban kenarı 10 cm olan üçgenler keselim ve geniş kenarlardan başlayarak hamuru saralım. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklar ile dizelim, dışarıda 10 dakika dinlendirdikten sonra, yumurta sarısını sürerek, önceden ısıtılmış 200 derecede fırına sürelim. Yaklaşık 15 dakika pişirmek yeterli olacaktır.

Afiyet olsun.

Kruvasan Hamuru Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Elmalı Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan Dondurma Yapımı

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru, Börek kahvaltıda ve yemek de çokça tüketilen bir hamur işidir. Bu hamur işine de hiç kimse hayır diyemez ve ülkemizde de çok tüketilir. Börek yapımın�[...]

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Börek, ekmek hamuru birçok hamur işini hazırlamak için çok uygun bir hamurdur. Evde hamurun kıvamını tutturmayı başaramayanlar, herhangi bir fırından [...]

Ekmek Hamurundan Pizza Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pizza Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pizza, hamuru hazır olduğu için hazırlaması son derece kolay bir pizza tarifidir. Özellikle çalışanlar, akşam eve dönerken fırından ekmek almak yerine[...]

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur kabartma: Ülke olarak hamur işlerine oldukça düşkün bir milletiz. Kek, poğaça, Börek, çörek, çeşitleri kahvaltılarımızın, beş çaylarımızın, kabul günle[...]

Kahvaltılık Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık hamur işleri, özellikle hafta sonu kahvaltılarında ailece yapılan pazar kahvaltılarında hamur işlerine oldukça fazla önem verilir. Hamur ile yapılan minik [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6