Hamur Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hamur Tarifi ve Malzemeleri


Hamur

Hamur, su veya başka sıvılarla, unun yoğrularak oluşan karışımına denir. Tükettiğimiz besinler arasında, ilk sıralarda yer alan hamur işlerinin esas maddeleri un, şeker ve nişasta oluşturmaktadır. Hamur işleri, aşırı tüketilmediği takdirde, zararı bulunmamakla birlikte vücuda enerji ve ısı vermektedir. Bilindiği üzere ülkemizde buğday üretimi çok yapıldığı için, başta ekmek olmak üzere diğer hamur işleri fazlası ile tüketimi yapılmaktadır. İşte sofralarda olmazsa olmaz olan ekmek ve diğer yiyeceklerin ilk hali olan hamur yapımı ve çeşitleri bulunmaktadır.

Hamur, yapılacak ekmek ve börek çeşidine göre yapılmaktadır. Bu iki çeşit sade hamur ve mayalı hamur olarak yoğrulur. Sade, yani mayasız olan hamur yoğurmak için, yapacağımız besine göre, iyi cinsli un alınıp, ince elekten geçirilip elenir. Hamur tahtası veya mermer üzerinde un dökülür ve ortası çukur şeklinde açılır. İçine az miktarda yağ, tuz ve ılık su katılır. Yine yapılacak türe göre yumurta veya yoğurtta ilave edilir. Bu malzemelerle un karıştırılır. Yapılacak türe göre hamur, çok sert, kulak kıvamı veya yumuşak olacak şekilde hamur yoğrulur. Hamurun en iyi yoğrulma şekli ise un su ile karıştırılıp, elin iç kısmı ve parmaklarımızla hamuru çekerek yoğrulma ya da köyde annelerimizin yaptığı gibi hamuru yumruklama yöntemi ile yoğurulmasıdır. Yoğurma işlemi bittikten sonra ise hamurun üstü nemli bir bez ile örtmek hamurun üstünde kabuk olmasını önler.

Mayalı hamur ise mayasız hamurdaki gibi iyi cinsteki un, su ve tuz karıştırılır. Başka bir kapta, maya ılık suda, biraz şeker katılarak eritilir. Daha sonra hamura eklenir ve genişçe olan bir kaba konularak, hamurun kabarması için, üstü nemli bir bez ile kapatılıp, kabarması beklenir. Hamur yaklaşık bir veya iki saat içerisinde iki kat olacak şekilde kabaracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise eğer ortam soğuksa ya da kış aylarında ise mayayı eritme işleminde, kullanılan su kaynar olmalıdır. Yine aynı işlem sırası izlenerek, istenilen ütün yapılır.

Hamur, yapımında esas olan madde bilindiği üzere undur. Yapacağımız hamur işine göre, unu seçmek gerekecektir. Bundan dolayı da işleyeceğimiz unu iyi bilmek gerekecektir. Satın aldığımız un, değirmenden çıktığı zaman en az 3 ay kadar dinlendirilmeli ve en fazlada 2 sene içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bayatlar ve böceklenme yapar. İyi bir unu anlamak için, yani taze olup, olmadığını öğrenmek için, un avuç içine alınır ve sıkılır. Eğer un, parmakların arasından dökülüyor ve avuç içinde kalan un herhangi bir şekil oluşturmuyorsa, bu un taze ve özlü undur. Zaten zor açılan hamurların nedeni bundan dolayıdır, ancak bu unla yapılan hamur işleri lezzeti daha fazladır. Sarı buğdaydan olan, sarı renkteki unlar daha iyi besleyicidir. Bayat un ise avuç arasında sıkıldığında avuç şeklini alır ve parmak aralarından dökülmez.

Hamurun cinslerine göre ikiye ayrılır. Bunlar su böreği, mantı ve makarna gibi ürünler ortaya çıkaran haşlama hamur ve yağlı börekleri oluşturan katmerli hamurdur. Haşlama hamur serttir ve iyice yoğurulur. Katmerli hamurlar ise içine fazlaca yağ konularak yoğurulur. Hamur işleri yapılacak besine göre, yumuşak kıvamda veya sert kıvamda yoğrulur.


Yumuşak kıvamında hazırlanan hamurlar

  • Yumuşak ve yoğurt kıvamında hazırlanan hamur, kek veya revani gibi yapmak için yapılır.
  • Yoğurt kıvamından biraz daha koyu olan hamur ise baba tatlısı, lokma hamuru yapmak için. Yoğrulur.
Sert kıvamda yoğurulan hamurlar ise adından da anlaşılacağı üzere hamur sert olur ve yapılacak türe göre beş çeşitten oluşur
  • Kıyılarak hazırlanan hamur, kulak kıvamı kadar sert olup, peynirli börek yapmak için yapılır.
  • Özleştirme yaparak hazırlanan hamur, kulak kıvamından biraz daha sert olup, su böreği, erişte yapımı için yapılır.
  • Mayalandırılarak hazırlanan hamur, kulak kıvamından biraz daha yumuşak olup, ekmek, simit, çörek yapmak için yapılır.
  • Pişirilerek hazırlanan hamur, ateşin ya da ocağın üzerinde, su ve yağla kaynatılıp, içine un katılarak hazırlanan hamurun sertliği kulak memesi kıvamından yumuşak olup, krem hamuru, Hanım göbeği tatlısı için yapılır.
  • Katmerli hamur ise kulak memesi kıvamında sertliği ile, yaprak hamuru şeklinde milföy böreği yapmak için yoğrulur. Yine yapılacak ürüne göre sertlik kıvamı, buna göre ayrılmaktadır.
Hamuru yoğururken dikkat edilecek hususlar ise hamuru yoğurmadan önce, deneme amaçlı biraz un ve su başka bir kapta yoğurulur. Eğer hamur kesik kesik olursa, yoğuracağımız hamura 4-5 damla limon sıkılarak, hamurun kesikliği önlenebilir. Hamuru dinlendirirken, süreye dikkat edilmesi gerekir. Hamur ne kadar çok dinlenirse, o kadar iyi açılır. Dinlenme süresi 2 saatten fazla olmamalıdır. Kullanılacak un iyi cins olmalı, kullanacağımız markalara dikkat etmek gereklidir. Yine aynı şekilde hamura katılacak malzemenin de iyi olması gerekir. Bunlara dikkat edildiğinde, elimizden çıkacak hamur işleri lezzetli olur.

Hamur Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Waffle Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan Dondurma Yapımı

Güncel

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Şekeri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kabartma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında hamur mayalama, özellikle soğuk kış günlerinde ve aceleniz olduğu zaman en büyük destekçiniz olacak. Hamur mayalamak zor olmasa da püf noktalarına dikkat edilm[...]

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı turta hamuru, çoğunlukla turtalarda elma tercih edilmektedir. Ancak elmanın dışında diğer meyveler ile de muhteşem tatlarda mükemmel turtalar hazırlamak mümkünd[...]

Elmalı Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Pasta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat bu hamurun içeri[...]

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın devam�[...]

Yumuşak Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yumuşak pizza hamuru, Pizza neredeyse bütün çocukların severek yediği bir yemek çeşididir. Biz yetişkinlerinde kilo problemimiz yoksa hayır diyemeyeceğimiz bir lezzettir[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6