Mantı Hamuru Mantı denince akla ilk gelen genellikle Kayseri mantısıdır. Ancak Türkiye'nin farklı bölgelerinde kendine özgü mantı çeşitleri bulunmaktadır. Kayseri mantısının bir diğer özelliği ise bir yemek kaşığına tam 40 adet sığabilmesidir. Çünkü Kayseri mantısı oldukça küçük ebatlarda hazırlanır ve kendine has bir lezzeti vardır. Oldukça lezzetli olan mantı, biraz zahmetli bir yemek türüdür. Mantı, özellikle baharat ve kıyma ile hazırlanmış iç harcının hamur ile birleşmesinden sonra mükemmel bir tada sahiptir. Genellikle klasik mantı, baharat aromasının eklenerek kıymalı iç harcın küçük hamur parçalarına konması ile hazırlanır. Ayrıca mantı, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve en popüler yemek türlerinden biridir. Mantının yoğurt ile bir araya geldikten sonra en güzel sahnesi ise üzerine dökülen tereyağı ve salçalı sostur. İsteğe göre mantının üzerine sumak da ekleyebilirsiniz. Mantı Hamurunun Malzemeleri
Mantının İç Malzemeleri
Mantının Sosu
Mantı Hamuru Nasıl Yapılır? Öncelikle unu bir kasenin içine koyun ve ortasını açın. Yumurtayı, tuzu ve bir miktar suyu ekleyerek kıvamını buluncaya kadar yoğurun. Daha sonra bir oklava yardımı ile aldığınız mantı bezesini yaklaşık 5 mm inceliğinde açmaya özen gösterin. Açtığınız hamuru üzerine çok hafif un serpilen büyük ve geniş bir tahtanın ya da masanın üzerine alın. Tahtanın üzerine aldığınız hamuru enlemesine ve boylamasına yaklaşık 3-4 cm genişliğinde kareler halinde kesin. Hamurun yuvarlak kısımlarını da ortasından büzerek fiyonk şekli verin ve daha sonra pişirmek için bir kenara kaldırın. Mantının İç Malzemesi Nasıl Hazırlanır? Çukur bir kabın içine aldığınız kıymanın içine karabiber ve tuzunu ekleyin. Önceden yıkanmış olan maydanozları ve soğanı ince doğrayarak ekleyin. Mantının içini çok sıkmadan hafifçe yoğurarak malzemelerin özleşmesini sağlayın. Mantı Hamurunun Pişirilmesi ve Sosunun Hazırlanması Bir tencerenin içine suyu ve tuzu ekleyerek kaynatın. Bu sırada hazırladığınız kıymalı harcı küçük parçalara kesilen hamur parçalarının içine tek tek yerleştirin. Hamurun uçlarını karşılıklı gelecek şekilde köşelerini birleştirin ve sıkıca kenarlarını kapatın. Un serpilmiş olan başka bir tepsinin üzerine hazırlanan mantı hamurlarını biriktirin. Tenceredeki kaynayan suyun içine mantı parçalarını bırakın ve orta dereceli ateşte yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin, daha sonra mantı hamurlarını açmamaya özen göstererek süzgeç ile süzerek alın. Ayıklanmış ve dövülmüş olan sarımsak tanelerini yoğurdun içine karıştırın ve büyük geniş bir tepsinin içine alın. Sosu için tavaya tereyağını kızdırın ve süzdüğünüz mantının üzerine gezdirin. Sarımsaklı yoğurt ile mantıları karıştırın. Tavanın içine tereyağını koyun ve kırmızı pul biberi ekleyin, ancak biberler yanmadan mutlaka tavayı ocaktan alın. Hazırladığınız mantının üzerine gezdirin, arzuya göre nane ve sumak da ekleyebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun. |