Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı hamuru, genellikle mantıdan söz açılınca ilk akla gelen Kayseri mantısı, ancak her bölgenin kendine göre farklı çeşitlerde mantı hazırlamaktadır. Ancak Kayseri mantısının bir diğer özeliği de bir yemek kaşığına tam 40 adet Kayseri mantısını sığdırmaktır. Çünkü Kayseri mantısı kendine has bir lezzet olmasının dışında oldukça küçük ebatlarda hazırlanmaktadır. Oldukça lezzetli olan mantı biraz zahmet isteyen bir yemek türüdür. Mantı özellikle baharat ve kıyma ile hazırlanmış olan iç harcı, hamur ile birleşmesinden sonra mükemmel bir tada sahiptir. Genellikle hazırlanan klasik mantı baharat aroması eklenerek hazırlanan kıymalı için açılmış olan küçük hamurların içine konması ile hazırlanmaktadır. Ayrıca mantı kendi kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir ve en popüler yemek türüdür. Mantının yoğurt ile bir araya geldikten sonra en güzel sahnesi ise üzerine dökülen tereyağı ve salçalı sosudur. İsteğe göre mantının üzerine sumak da ekebilirsiniz.


Mantı hamurunun malzemesi

  • 2 su bardağı un,
  • 1 adet yumurta,
  • Tuz,
  • Aldığı kadar un,

Mantının iç malzemesi

  • 250 gram kıyma,
  • 1 adet büyük soğan (Rendelenmiş),
  • Yarım demet maydanoz,
  • Tuz, karabiber,

Mantının sosu

  • Yoğurt, sarımsak,
  • Nane, sumak,
  • Kırmızı pul biber,
  • Tereyağı,

Mantı hamuru nasıl yapılır?

Öncelikle unu bir kâsenin içine koyun ve ortasını açın yumurtasını, tuzunu ve bir miktar su koyarak kıvamını buluncaya kadar yoğurun. Daha sonra bir oklava yardımı ile aldığınız mantı bezesini yaklaşık 5, mm inceliğinde açmaya özen gösterin. Açtığınız hamuru üzerine çok hafif un serpilen büyük ve geniş bir tahtanın ya da masanın üzerine alın. Tahtanın üzerine aldığınız hamuru enlemesine ve boylamasına yaklaşık 3-4 cm genişliğin de kareler keselim. Hamurun yuvarlak kısımlarını da ortasından büzerek fiyonk şekli verin ve daha sonra pişirmek için bir kenara kaldırılır.


Mantının iç malzemesi nasıl yapılır?

Çukur bir kabın içine aldığımız aldığınız kıymanın içine karabiber ve tuzunu ekleyin. Önceden yıkanmış olan maydanozları ve soğanı ince doğrayarak ekleyin, mantının içini çok sıkmadan hafifçe yoğurarak malzemelerin özleşmesini sağlayın.

Mantı hamurunun pişirilmesi ve sosunun hazırlanması, bir tencerenin için suyu ve tuzu ekleyerek kaynatalım. Bu sırada hazırlanan kıymalı harcı küçük parçalar şeklinde kesilen hamur parçalarının içine tek tek yerleştirelim. Hamurun uçları karşılıklı gelecek şekilde köşelerini birleştirin ve sıkıca kenarlarını kapatın. Un serpilmiş olan başka bir tepsinin üzerine hazırlanan mantı hamurlarını biriktirin. Tenceredeki kaynayan suyun içine mantı parçalarını bırakalım ve orta dereceli ateşte yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin daha sonra mantı hamurlarını açmamaya özen göstererek süzgeç ile süzerek alalım. Ayıklanarak dövülmüş olan sarımsak tanelerini yoğurdun içine karıştırın ve büyük geniş bir tepsinin içine alalım. Sosu için tavaya tereyağını kızdıralım ve süzdüğünüz mantının üzerinden gezdirin. Sarımsaklı yoğurt ile mantıları karıştırın. Tavanın içine tereyağını koyun ve kırmızı pul biberi de ekleyin, ancak biberler yanmadan mutlaka tavayı ocaktan alın. Hazırladığınız mantının üzerine gezdirin, arzuya göre nane ve sumak da ekebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Mantı Hamuru Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pide Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Yapılır?

Hamur Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Şeker Hamuru; Doğum günlerinin, özel günlerin ve kutlamaların vazgeçilmez malzemesi elbette ki pastadır. Hediye yerine bile geçmektedir. Eskiden pastalar sadece krem[...]

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

İçli köfte hamuru, İçli köfte yaparken, en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta, içli köfte hamurunun kıvamıdır. İçli köfte hamuru istenilen özende hazırlanmay�[...]

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun hamuru, lahmacun daha çok dışarıda yenilmeye alışkın olunan bir besin olsa da evde de kolaylıkla hazırlanarak tüketilebilir. Lahmacun hamuru oldukça kolay hazı[...]

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ev yapımı pizza hamuruBurada ev yapımı pizza hamurunu yaparken kullandığımız malzemeler, yaklaşık 4 kişiliktir. Yapacağınız kişi sayısına ve fırın tepsinizin bü[...]

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf böreği hamuru, Ülkemizde buğday üretimin çok fazla olması sebebiyle, hamur işlerinin de evlerimizde sıkça yapıldığını görüyoruz. Hemen hemen çoğu evlerd[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6