Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mantı Hamuru

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, genellikle mantıdan söz açılınca ilk akla gelen Kayseri mantısı, ancak her bölgenin kendine göre farklı çeşitlerde mantı hazırlamaktadır. Ancak Kayseri mantısının bir diğer özeliği de bir yemek kaşığına tam 40 adet Kayseri mantısını sığdırmaktır. Çünkü Kayseri mantısı kendine has bir lezzet olmasının dışında oldukça küçük ebatlarda hazırlanmaktadır. Oldukça lezzetli olan mantı biraz zahmet isteyen bir yemek türüdür. Mantı özellikle baharat ve kıyma ile hazırlanmış olan iç harcı, hamur ile birleşmesinden sonra mükemmel bir tada sahiptir. Genellikle hazırlanan klasik mantı baharat aroması eklenerek hazırlanan kıymalı için açılmış olan küçük hamurların içine konması ile hazırlanmaktadır. Ayrıca mantı kendi kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir ve en popüler yemek türüdür. Mantının yoğurt ile bir araya geldikten sonra en güzel sahnesi ise üzerine dökülen tereyağı ve salçalı sosudur. İsteğe göre mantının üzerine sumak da ekebilirsiniz.

Mantı hamurunun malzemesi

  • 2 su bardağı un,
  • 1 adet yumurta,
  • Tuz,
  • Aldığı kadar un,

Mantının iç malzemesi

  • 250 gram kıyma,
  • 1 adet büyük soğan (Rendelenmiş),
  • Yarım demet maydanoz,
  • Tuz, karabiber,

Mantının sosu

  • Yoğurt, sarımsak,
  • Nane, sumak,
  • Kırmızı pul biber,
  • Tereyağı,
Mantı hamuru nasıl yapılır?

Öncelikle unu bir kâsenin içine koyun ve ortasını açın yumurtasını, tuzunu ve bir miktar su koyarak kıvamını buluncaya kadar yoğurun. Daha sonra bir oklava yardımı ile aldığınız mantı bezesini yaklaşık 5, mm inceliğinde açmaya özen gösterin. Açtığınız hamuru üzerine çok hafif un serpilen büyük ve geniş bir tahtanın ya da masanın üzerine alın. Tahtanın üzerine aldığınız hamuru enlemesine ve boylamasına yaklaşık 3-4 cm genişliğin de kareler keselim. Hamurun yuvarlak kısımlarını da ortasından büzerek fiyonk şekli verin ve daha sonra pişirmek için bir kenara kaldırılır.

Mantının iç malzemesi nasıl yapılır?

Çukur bir kabın içine aldığımız aldığınız kıymanın içine karabiber ve tuzunu ekleyin. Önceden yıkanmış olan maydanozları ve soğanı ince doğrayarak ekleyin, mantının içini çok sıkmadan hafifçe yoğurarak malzemelerin özleşmesini sağlayın.

Mantı hamurunun pişirilmesi ve sosunun hazırlanması, bir tencerenin için suyu ve tuzu ekleyerek kaynatalım. Bu sırada hazırlanan kıymalı harcı küçük parçalar şeklinde kesilen hamur parçalarının içine tek tek yerleştirelim. Hamurun uçları karşılıklı gelecek şekilde köşelerini birleştirin ve sıkıca kenarlarını kapatın. Un serpilmiş olan başka bir tepsinin üzerine hazırlanan mantı hamurlarını biriktirin. Tenceredeki kaynayan suyun içine mantı parçalarını bırakalım ve orta dereceli ateşte yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin daha sonra mantı hamurlarını açmamaya özen göstererek süzgeç ile süzerek alalım. Ayıklanarak dövülmüş olan sarımsak tanelerini yoğurdun içine karıştırın ve büyük geniş bir tepsinin içine alalım. Sosu için tavaya tereyağını kızdıralım ve süzdüğünüz mantının üzerinden gezdirin. Sarımsaklı yoğurt ile mantıları karıştırın. Tavanın içine tereyağını koyun ve kırmızı pul biberi de ekleyin, ancak biberler yanmadan mutlaka tavayı ocaktan alın. Hazırladığınız mantının üzerine gezdirin, arzuya göre nane ve sumak da ekebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 23.01.2024 03:43:39
Mantı Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mantı Hamuru Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Mantı Hamuru"
Yaklaşık iki ay önce üniversite zamanından süre gelen erkek arkadaşımla evlendim. Çok mutluyum ve allah isteyen herkese nasip etsin. Eşime güzel ve çeşitli yemekler hazırlamak vw kendinin de beğenmesi beni çok mutlu ediyor. Dün eşim bu akşam için benden mantı yapmamı isedi. Mantı hamuru nasıl hazırlanır?
Esma . 24.10.2018 19:23:46
CEVAP YAZ
Milföy Hamuru
Milföy Hamuru
Milföy Hamuru, Lezzetli böreklerin yapımında kullanılan milföy hamurunu hazır bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ayrıca bu yapımı kolay olmakla beraber sizin için ekonomik de olacaktır. Her seferinde markete inmek yerine evde kendi...
Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme Hamuru Tarifi
Gözleme hamurunun tarifi, çoğunlukla gözleme en kolay atıştırmalık beslenme ögesinden bir tanesidir. Hemen her şehirde pek çok çeşitte gözleme yapılmaktadır. İster mayalı hamur isterse mayasız hamurlara farklı iç malzemeler ekleyerek çok lezzetli göz...
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Evde Şeker Hamuru Yapımı, için oldukça az malzemeyle güzel bir tat ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için şerbet ve pudra şekeri yeterli olacaktır. Bunun için en önemli püf nokta şerbetinizin soğuyana kadar sabırlı olmanız gerekmektedir. Sıcak şerbet pu...
Çiğ Börek Hamuru
Çiğ Börek Hamuru
Çiğ börek hamuru, Çiğ börek Eskişehir'e göç eden Kırım tatarlarına özgü bir börek çeşididir. Zamanla Eskişehir mutfağının en tanınmış böreği olan çiğ börek hemen hemen ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmeye başlandı. Eskişehir'e giden herke...
Lazanya Hamuru
Lazanya Hamuru
Lazanya hamuru, lazanya özellikle İtalyanların çeşitli makarnalarından birisidir. Lazanya çoğunlukla kıymalı yapılabildiği gibi aynı zamanda tavuk, sebze çeşitleri, tavuk-mantar ve çeşitli peynirler ile de yapılabilmektedir. Lazanya genellikle üzerin...
Hamur Köftesi
Hamur Köftesi
Hamur köftesi, evde yapabileceğimiz basit bir yemek olmaktadır. İçerisindeki şeyler hemen hemen her zaman evde bulunabilecek malzemeler olmaktadır. Pratikliğinin yanı sıra ise gayet lezzetli bir yemek olmaktadır. Bunun yanı sıra hamur köftesinin de b...
Baklava Hamuru
Baklava Hamuru
Baklava hamuru, özellikle büyük küçük herkesin severek yediği vazgeçilmez bir tatlı çeşididir. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde ve diğer günlerde aynı zamanda misafirlere de ikram edilebilecek en temel tatlıdır. İster cevizli olsun ister fıstık...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur tatlıları, hamur tatlıları sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yüzlerce çeşit hamur tatlısı tarifi bulunmakta ve her biri farklı lezzetler ile sofraları süslemektedir. Görünüm ve lezzet bakımın...
Tuzlu Hamur İşleri
Tuzlu Hamur İşleri
Tuzlu hamur işleri, gün masaları, davet sofraları, beş çayları ya da çocuklarınızın beslenme çantaları için değişik tuzlu hamur işi tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Yapımları oldukça kolay olan hamur işi tariflerini hiç zorlanmadan ya...
Milföy Hamurundan Börek
Milföy Hamurundan Börek
Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç çeşit börek yapmak mümkün. Biz peynirli börek yapacağız. Peynirde de beyaz peynir tercihimdir. Daha...
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ile yapılan bu lezzetli hamur işi, Özellikle Anadolu'da ve Trakya'da ço...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru, önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabildiği için çalışan hanımların beklenmedik misafirlere karşı en büyük kurtarıcılarından biridir. Sade, kakaolu, tarçınlı, zencefilli gibi içine konulan malzemeye göre çeşit çeşit kurabiye ham...

 

Peynirli Hamur İşleri
Ekmek Hamurundan Poğaça
Hamurdan Yapılan Şeyler
Elmalı Turta Hamuru
Hamur İşleri
Yumuşak Pizza Hamuru
Kabartma Tozlu Hamur Kızartması
Hamur Nasıl Mayalanır
Kolay Börek Hamuru
Haşhaşlı Hamur İşleri
Ekmek Kadayıfı Hamuru
Kruvasan Hamuru
Makarna Hamuru
Ekler Hamuru
Şeker Hamuru Kurabiye
Elmalı Pasta Hamuru
Waffle Hamuru
Ispanaklı Börek Hamuru
Milföy Hamuru
Gözleme Hamuru Tarifi
Evde Şeker Hamuru Yapımı
Çiğ Börek Hamuru
Lazanya Hamuru
Hamur Köftesi
Baklava Hamuru
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Popüler İçerik
Makarna Hamuru
Makarna Hamuru
Makarna hamuru, Makarna ülkemizde çok sık tüketilen bir yemek çeşididir. Başta çocuklar olmak üzere, biz büyüklerde severek yiyoruz. Bugün ne pişirsem...
Ekler Hamuru
Ekler Hamuru
Ekler hamuru, Ekler hamurunu yapmak, biraz ustalık ister. Sonraki yaptıklarınız, ilkinden daha iyi olacaktır. Ekler hamuru yaparken, detaylara dikkat ...
Şeker Hamuru Kurabiye
Şeker Hamuru Kurabiye
Şeker Hamuru Kurabiye, Şeker hamuru kurabiye tarifi için bazı püf noktalarını sizinle paylaşacağım. Kurabiye hamurumuzu yaptıktan sonra kesinlikle en ...
Elmalı Pasta Hamuru
Elmalı Pasta Hamuru
Elmalı pasta hamuru, halk arasında, genel olarak çok beğenilen bir pasta çeşididir. Bazı kişiler, elmayı sevmediği için bu pastayı sevmeyebilir. Fakat...
Waffle Hamuru
Waffle Hamuru
Waffle Hamuru, Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılmış bir tür tatlıdır. Kendine özgü pişirici bir makinesi bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca...
Ispanaklı Börek Hamuru
Ispanaklı Börek Hamuru
Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. çoğu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur Tatlıları
Tuzlu Hamur İşleri
Milföy Hamurundan Börek
Krep Hamuru
Kurabiye Hamuru
Yoğurt Etkisi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yoğurt Etkisi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024