Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hamur Tarhana Tarifi ve Malzemeleri

Hamur tarhana, Anadolu'da çok sevilen tarhana çorbası, tarhana hamurundan yapıldığını bilmeyen yoktur. Yoğurt, çeşitli baharatlar, tahıllar ve sebzeler ile hazırlanan hamuru ile şifa deposu olan bir çorba ortaya çıkmaktadır. Anadolu'da tarhana yöreden yöreye farklılık göstermekte ve yöre ismi ile anılmaktadır. Maraş tarhanası, Kastamonu yaş tarhanası gibi örnekler verilebilir.

Tarhana hamuru yoğurmak, biraz zahmetli gibi görünse de tarif edeceğimiz gibi aşamalar şeklinde gidildiği takdirde, çok da zor olmadığını göreceksiniz. Hamurun tam kıvama gelmesi, sadece biraz zaman almaktadır. Tarhana hamuruna geçmeden önce, hamurun içine koyacağımız malzemelerin, doğal ve taze olmasına dikkat edilirse, tarhananın lezzetini katlamış oluruz.


Hamur tarhana malzemeler

  • 1 kilo domates
  • 2 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 kilo süzme yoğurt
  • 3 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı kuru fasulye
  • 500 gram domates salçası
  • 500 gram biber salçası
  • 4 diş sarımsak
  • Kuru nane
  • Tuz
  • 1 ekmeklik kadar mayalı hamur tarhananın mayası olması için
  • 2 kilo patates
  • Pul biber
  • Alabildiği kadar un ve su

Hamur tarhana nasıl yapılır?


Tarhananın hamurunu hazırlarken öncelikle, bur gece önceden nohut ve kuru fasulyeyi ıslatıyoruz. Ertesi gün domatesi rendeleyip bir tencerede pişirip, kaynamaya başlayıp, salça kıvamına geldiği zaman domatesin altını kapatıyoruz. Daha sonra kırmızı biberleri fırına koyup, fırında kabukları rahatça soyulabilecek kıvama gelene kadar közleyin. Biberler közlendikten sonra fırından çıkarıp, sıcak haldeyken kabuklarını soyalım ve robottan geçirip püre haline getirelim. Başka bir kaba soğanları rendeleyin. Ayrı tencereler de bir gece önceden ıslatılan kuru fasulye ve nohudu iyice yumuşayana kadar haşlayın ve daha sonra haşlanan bu malzemeleri robottan geçirip püre haline getirin. Patatesleri de haşladıktan sonra ve rendeleyin. Bütün bu hazırlıktan sonra çok büyük bir kapta domates ve biber salçalarını, kırmızı biberi, pişen domatesleri, rendelemiş olduğumuz patates ve soğanı, haşlamış olduğumuz kuru fasulye ve nohudu, süzme yoğurdu, kuru nane, tuz ve pul biberi bu geniş kabın içine boşaltıp hepsini karıştırın. Daha sonra bu malzemelerin içine mayalı hamuru ekleyin ve en son olarak da unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar un ilave etmeye devam edin ve bütün malzemelerin iyice birbirine karışmış olmasına dikkat edin. Bu elde ettiğimiz sert hamur, üstü nemli bir bez ile kapatılarak, iki günde bir olmak üzere, 15 gün kadar her gün yoğurulmaya devam edin. 15 günün sonunda kıvamına gelen, yani tatlanan hamur, güneşli ve açık havada temiz bezlerin üzerine küçük parçalar halinde doğranıp, kurumaya bırakılır. Kuruyan hamur, robottan geçirilip toz haline getirilir. Tarhanamız pişirilmeye hazır duruma gelmiştir.

Tarhana hamurunu yaparken dikkat edilecek bazı püf noktaları bulunmaktadır. Eğer tarhananın ekşi olmasını istiyorsanız, domates salçasını biraz daha fazla koyabilir ve hamuru 15 günden daha kısa sürede bekletmek yeterli olacaktır. Acı olmasını istiyorsanız, biber salçasını acı seçmeli ve miktarı da artırmalısınız.

Afiyet olsun.

Hamur Tarhana Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tart Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı börek hamuru, Börek çeşitleri Türk mutfağında oldukça geniş bir yer kapsamaktadır. Ispanaklı börek bu çeşitlerden sadece bir tanesidir. Çoğunlukla Karade[...]

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru; Mayasız pizza hamurunda her şeyin bir alternatifi olduğu gibi mayanın da bir alternatifi bulunmaktadır. Tıpkı mayalı hamurda olduğu gibi tam kıvam�[...]

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi hamur yapmak biraz zahmetlidir. Ama evimiz de kendimiz yaparak daha sağlıklı hamur elde etmiş oluruz. Hazır mayanın yerine evde kendi yaptığımız mayayı kullanırsa[...]

Karbonatlı Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karbonatlı Hamur Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karbonatlı Hamur Kızartması, bu tarifi özellikle kahvaltılarda, beş çayı keyfi esnasında ya da acil durumlarda yapabilirsiniz. Hem çocukların da hem de sizin çok sevece[...]

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı turta hamuru, çoğunlukla turtalarda elma tercih edilmektedir. Ancak elmanın dışında diğer meyveler ile de muhteşem tatlarda mükemmel turtalar hazırlamak mümkünd[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6