Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi hamur yapmak biraz zahmetlidir. Ama evimiz de kendimiz yaparak daha sağlıklı hamur elde etmiş oluruz. Hazır mayanın yerine evde kendi yaptığımız mayayı kullanırsak istediğimiz sonucu elde ederiz. Ekşi maya, katkılı hamur ile yapılan ekmeklere çok güzel tat ve aroma katacaktır. Ayrıca mayasını kendi yaptığımız hamurların, ekmekleri de geç bayatlar.

Sürekli yaptığım bir ekşi hamur tarifini sizlerle paylaşmak isterim. Tamamıyla kendi deneyimlerim sonucu, ortaya çıkan bir ekşili hamur mayasıyla mis gibi köy ekmekleri yapabilirsiniz. Mutfağınızdan bu enfes kokuları eksik etmeyin.


Ekşi hamur için gerekli olan malzemeler

  • 1 adet maya kabı
  • 1 adet tahta kaşık
  • 1 çay bardağı un
  • 1 şişe hazır içme suyu

Ekşi Hamur Nasıl Yapılır?


Öncelikle hazırlayacağımız ekşi hamur mayasının kabı, önemlidir. Bu kaplar çelik, alüminyum olmaması gerek, çünkü maya bu kaplar içinde aşınır ve sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Bunun yerine en uygun seçenek, cam ve gıdaların saklanması için üretilen uygun kaplardır. O yüzden kullanacağımız kap, ağzı kapaklı cam ya da plastik kap olmalıdır. Diğer önemli bir konu ise maya hazırlarken klorsuz ve temiz su kullanmamız gereklidir. Son olarak da kullanacağımız un çeşitli, isteğinize göre değişir. Ama ben beyaz buğday ununu tercih ettim.

Ekşi mayanın hazırlanması yaklaşık 4 gün sürüyor ve 5. Gün kullanıma hazır hale geliyor. Ağzı kapaklı maya kabımızın içini bir güzel yıkıyor ve kuruluyoruz. İçerisine bir çay bardağı unu döküyoruz. Yarım çay bardağı suyu ilave ettikten sonra, tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Maya kabımızın kapağını kapatarak, ılık olan bir yere kaldırıyoruz. Ertesi gün yine aynı işlemi uyguluyoruz. Maya kabımızın kapağını açıyoruz ve içerisine, bir çay bardağı unu ve yarım çay bardağı suyu dökerek karıştırıyoruz. Biz bu işlemi 4 gün boyunca, aynı şekilde uyguluyoruz.4. Gün sonunda mayamız artık kabarmış ve ekşimiş hale geldi.

Son olarak tahta kaşık ile karıştıralım ve buzdolabına kaldıralım. Artık ekşi mayamız kullanıma hazırdır. Ekmek hamuru için bir su bardağı, yaptığımız kayadan konulması yeterlidir. Ekşi mayamız dolapta beklerken, üzerinde gri bir tabaka oluşabilir. Bu gayet normaldir. Eğer bunun yerine pembe olarak görürseniz mayanız bozulmuş demektir ve kullanmadan çöpe atınız. Tekrar yenisini yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekşi Hamur Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Gözleme Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Poğaça Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamur Mayalama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında hamur mayalama, özellikle soğuk kış günlerinde ve aceleniz olduğu zaman en büyük destekçiniz olacak. Hamur mayalamak zor olmasa da püf noktalarına dikkat edilm[...]

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pizza hamuru: Pizza yediden yetmişe herkesin severek yediği bol çeşitli bir hamur işidir. Çocukların tek tek zorla yediği ne kadar yiyecek var ise pizzanın içinde severek[...]

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru, Anadolu'da farklı isimlerle anılan krep özellikle kahvaltı masalarının vazgeçilmezidir. Tuzlu veya tatlı olarak yenilebilen un, yumurta, süt, sıvı yağ, kab[...]

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan Dondurma Yapımı

Hamurdan dondurma yapımı, Öncelikle evde çocuklarımızla keyifli bir vakit geçirmek için çok zevkli ve yapımı da çok kolay bir hamur tarifi anlatacağım. Çocuklarımı[...]

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru; Yarım saatten daha kısa bir zamanda yapılabilecek, malzemelerini kendi isteğinize göre oluşturabileceğiniz, oldukça kolay bir pizza tarifidir Damak zevki[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6