Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı hamur işleri, yaygın bir şekilde Çin, Hindistan ve İran'da yetiştirilen haşhaş ülkemizde de belli sınırlar içerisinde yetiştirilmektedir. Gelincikgiller ailesine ait olan haşhaşın tohumları yağ yapımında, kapçıkları ise afyon yapımı için kullanılır. Afyon uyuşturucu bir maddedir. Ülkemizde haşhaş Kör haşhaş ve açık haşhaş olmak üzere iki alt kümede yetiştirilmektedir. Haşhaş, bazı yemeklerde, hamur işlerinde, merhem yapımında ve sanayide sabun yapımında kullanılır. Ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılabilen bir bitkidir. Haşhaş kullanılarak farklı hamur işleri yapılabilir. Haşhaş hamur işlerine farklı bir lezzet katarak ortaya değişik bir tarif çıkar. Haşhaşlı hamur işlerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.


Haşhaşlı Çörek İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3,5 su bardağı su
  • 7 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı toz şeker
  • 1,5 kahve kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Üzeri için 1 tane yumurta sarısı
  • Çekilmiş ceviz içi

Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır?


Ufak bir kâsenin içinde ılık su, maya ve toz şeker buluşturulur. Maya el ile ezilerek bir süre kabarması beklenir. Karıştırma kabına un, tuz ve kabaran maya eklenerek karıştırılır. Azar azar ılık su ilave edilip ele hafif yapışacak yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. İyice özleşen hamurun üzeri kapatılarak yarım saat mayalanması beklenir. Mayalanan hamur 4 eşit parçaya bölünüp beze yapılır. Her bir beze mutfak tezgâhında el ile açılıp, arasına haşhaş, ceviz ve sıvıyağ sürülür. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanarak üst üste koyulur. Ortaya çıkan 4 katlı hamur el ile açılabildiği kadar açılır. Açılan hamur bıçak yardımı ile 5'er santimlik şeritlere kesilir. Her bir şerit kendi etrafında bükülerek sarılır. Fırın tepsisi yağlanarak sarılan hamurlar tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen çörekler istenilen şekilde kesilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak ısınan fırına verilip, altı üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.


Haşhaşlı Açma İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım kahve kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un

Arası için
  • Haşhaş ezmesi
  • Sıvıyağ

Haşhaşlı Açma Üzeri için
  • 1 tane yumurta

Haşhaşlı Açma Nasıl Yapılır?

Süt ve maya karıştırma kabına alınarak bir süre bekletilir. Biraz kabardıktan sonra içine hamur için gerekli olan diğer malzemeler eklenir. Hamur pürüzsüz bir kıvam alana ve ele yapışmayıncaya kadar yoğrulur. 15 dakika kadar yoğrulan hamurun üzeri bir bezle kapatılarak 45 dakika mayalanmaya bırakılır. 2 yemek kaşığı kadar haşhaşın içine 1 çay bardağı kadar sıvıyağ ilave edilerek karıştırılır. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak tezgâh üzerinde ince olacak şekilde açılır. Açılan hamura haşhaş sürülür ve rulo şeklinde sarılarak uçlarından birleştirilir. Tüm hamur aynı şekilde hazırlanarak yağlanmış fırın kabına dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 200 derecede ısınmış fırına verilir. Altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.


Haşhaşlı Börek İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 2 kahve kaşığı toz şeker
  • Alabildiği kadar un

Arası için
  • 1 kâse haşhaş
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Haşhaşlı Börek Üzeri için
  • 1 tane yumurta sarısı

Haşhaşlı Börek Nasıl Yapılır?

Hamur yoğurma kabına maya el ile ezilerek alınır. Üzerine ılık süt eklenerek karıştırılır. 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra üzerine, un, tuz ve toz şeker eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri kapatılarak 45 dakika beklenir. Bekleme süresi tamamlanan ve iki kat hacmi artan hamur iki parçaya bölünüp beze yapılır. Hamur açmak için kullanılacak olan alan bolca yağlanır. Haşhaşa da sıvıyağ eklenip karıştırılır. Yağlanan hamur tezgâhına bezenin biri alınıp el ile bastırılarak büyütülür. Her tarafından hamur çekiştirilerek inceltilir. İyice büyüyen hamurun arasına haşhaş sürülür. Hamur yine çekiştirilerek rulo şeklinde katlanır. Rulo yapılan hamur kendi etrafında burkularak sarılır. Sarılan hamur tepsi boyutunda kesilir. Fırın tepsisi yağlanarak kesilen hamurlar sıralanır. Hamurun tepsi mayası gelmesi için yarım saat tepside bekletilir ve üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecelik fırına verilip, pişirilir.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Hamur İşleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Ekşi Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Hamurdan Yapılan Şeyler Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pizza Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Hamurundan Pizza Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Nasıl Mayalanır Tarifi ve Malzemeleri

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Evde Şeker Hamuru Yapı mı?

Güncel

Peynirli Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Turta Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Kurabiye Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Hamur İşi Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Hamur İşi Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayasız Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır?

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamur Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy hamurundan yapılan börek hem lezzetli hem de pratik bir lezzettir. Bayanların beş çaylarının, vazgeçilmezlerindendir. Milföy hamurundan, birkaç çeşit börek yap[...]

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamuru: Fransızca kökenli, fondant'tan gelen şeker hamuru, pasta, kek, kurabiye yapımında kaplama veya dolgu malzemesi olarak kullanılan, genellikle su ve şeker karı[...]

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Arabaşı hamuru, bu çorba ekmek ile değil yanında hazırlanan hamur parçaları yutularak yenen bir yemektir. Arabaşı yemeği en yaygın olarak İç Anadolu bölgesinde yapı[...]

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çarşaf böreği hamuru, Ülkemizde buğday üretimin çok fazla olması sebebiyle, hamur işlerinin de evlerimizde sıkça yapıldığını görüyoruz. Hemen hemen çoğu evlerd[...]

Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Şeker Hamuru; Doğum günlerinin, özel günlerin ve kutlamaların vazgeçilmez malzemesi elbette ki pastadır. Hediye yerine bile geçmektedir. Eskiden pastalar sadece krem[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6