Haşhaşlı Hamur İşleri Haşhaşlı hamur işleri, yaygın olarak Çin, Hindistan ve İran'da yetiştirilen haşhaş bitkisinin tohumları kullanılarak yapılan lezzetli ve besleyici gıdalardır. Ülkemizde de belirli sınırlar içerisinde haşhaş yetiştirilmektedir. Gelincikgiller ailesine ait olan haşhaş bitkisinin tohumları yağ yapımında, kapsülleri ise afyon üretiminde kullanılır. Afyon, uyuşturucu bir madde olup kontrollü bir şekilde üretilir. Ülkemizde haşhaş, kör haşhaş ve açık haşhaş olmak üzere iki alt kümede yetiştirilir. Haşhaş, çeşitli yemeklerde, hamur işlerinde, merhem yapımında ve sanayide sabun üretiminde kullanılır. Ayrıca hayvan yemi olarak da değerlendirilebilen bir bitkidir. Haşhaş kullanılarak farklı hamur işleri yapılabilir ve bu tarifler, haşhaş sayesinde eşsiz bir lezzet kazanır. İşte haşhaşlı hamur işleri tarifleri: Haşhaşlı Çörek İçin Gerekli Malzemeler
Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır? Ufak bir kasenin içinde ılık su, maya ve toz şeker birleştirilir. Maya el ile ezilerek bir süre kabarması beklenir. Karıştırma kabına un, tuz ve kabaran maya eklenerek karıştırılır. Azar azar ılık su ilave edilip ele hafif yapışacak yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. İyice özleşen hamurun üzeri kapatılarak yarım saat mayalanması beklenir. Mayalanan hamur dört eşit parçaya bölünüp beze yapılır. Her bir beze mutfak tezgahında el ile açılıp, arasına haşhaş, ceviz ve sıvı yağ sürülür. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanarak üst üste koyulur. Ortaya çıkan dört katlı hamur el ile açılabildiği kadar açılır. Açılan hamur bıçak yardımı ile beşer santimlik şeritlere kesilir. Her bir şerit kendi etrafında bükülerek sarılır. Fırın tepsisi yağlanarak sarılan hamurlar tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen çörekler istenilen şekilde kesilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak ısınan fırına verilip, altı üstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun. Haşhaşlı Açma İçin Gerekli Malzemeler
Arası için
Üzeri için
Haşhaşlı Açma Nasıl Yapılır? Süt ve maya karıştırma kabına alınarak bir süre bekletilir. Biraz kabardıktan sonra içine hamur için gerekli olan diğer malzemeler eklenir. Hamur pürüzsüz bir kıvam alana ve ele yapışmayıncaya kadar yoğrulur. 15 dakika kadar yoğrulan hamurun üzeri bir bezle kapatılarak 45 dakika mayalanmaya bırakılır. 2 yemek kaşığı kadar haşhaşın içine 1 çay bardağı kadar sıvı yağ ilave edilerek karıştırılır. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak tezgah üzerinde ince olacak şekilde açılır. Açılan hamura haşhaş sürülür ve rulo şeklinde sarılarak uçlarından birleştirilir. Tüm hamur aynı şekilde hazırlanarak yağlanmış fırın kabına dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 200 derecede ısınmış fırına verilir. Altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun. Haşhaşlı Börek İçin Gerekli Malzemeler
Arası için
Üzeri için
Haşhaşlı Börek Nasıl Yapılır? Hamur yoğurma kabına maya el ile ezilerek alınır. Üzerine ılık süt eklenerek karıştırılır. 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra üzerine un, tuz ve toz şeker eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri kapatılarak 45 dakika beklenir. Bekleme süresi tamamlanan ve iki kat hacmi artan hamur iki parçaya bölünüp beze yapılır. Hamur açmak için kullanılacak olan alan bolca yağlanır. Haşhaşa da sıvı yağ eklenip karıştırılır. Yağlanan hamur tezgahına bezenin biri alınıp el ile bastırılarak büyütülür. Her tarafından hamur çekiştirilerek inceltilir. İyice büyüyen hamurun arasına haşhaş sürülür. Hamur yine çekiştirilerek rulo şeklinde katlanır. Rulo yapılan hamur kendi etrafında burkularak sarılır. Sarılan hamur tepsi boyutunda kesilir. Fırın tepsisi yağlanarak kesilen hamurlar sıralanır. Hamurun tepsi mayası gelmesi için yarım saat tepside bekletilir ve üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecelik fırına verilip, pişirilir. Afiyet olsun. |