Waffle, Belçika'dan tüm dünyaya yayılan bir tatlıdır. Kendine özgü bir pişirici cihazı bulunan bu yiyeceğin ismi, eski Fransızca'da bal peteği anlamına gelmektedir. Çeşitli türleri bulunan waffle, üzerine farklı malzemeler eklenerek tüketilmektedir. Bu malzemeler arasında çikolata, fıstık, meyve, şekerleme, fındık ve çerez parçaları yer alır. İsveç'te, 25 Mart ve 24 Ağustos günleri waffle günü olarak kutlanmaktadır. Dünya genelinde kahvaltılarda bile yenilebilen waffle, patatesli veya pirinçli olarak da yapılabilmektedir. İstanbul'da ise Türk damak tadına uygun malzemeler kullanılarak İstanbul usulü waffle yapılmaktadır. Waffle Hamuru: Türkiye'de yapılan waffle, daha çok Amerikan tarzı olarak da bilinen sandviç tarzıdır. Şekil olarak yuvarlak ve içi kısmen çiğ bırakılarak yapılmaktadır. Üzerine çeşitli tatlı malzemeler konularak yenmektedir. Pişirme makineleri de zamanla farklılaşmıştır. Beş kalpli, çiçek şeklinde ve en yaygın olanı bal peteği şeklindeki kalıplar kullanılarak pişirilmektedir. Waffle Hamuru İçin Gerekli Malzemeler
Waffle Nasıl Yapılır? Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın. Yağ ve sütü ekleyip tekrar çırpın. Vanilya ve kabartma tozunu ekleyin ve unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırın. Kek hamurundan daha akışkan bir hamur elde edeceksiniz. Tost makinesini en yüksek sıcaklık derecesine getirin, az bir yağ sürüp, waffle hamurundan bir kepçe alarak sıcak tost makinesine dökün. Tost makinesinin kapağını kapatıp arada bir ters çevirin. Her iki tarafı da pişince çıkarıp istediğiniz malzemelerle servis edin. Afiyet olsun. |