Lahmacun Hamuru Lahmacun, daha çok dışarıda tüketilmeye alışkın olunan bir besin olsa da evde de kolaylıkla hazırlanabilir. Lahmacun hamuru, oldukça kolay hazırlanabilen bir hamur türüdür. Un, maya, su, tuz ve toz şeker ile hazırlanan hamurun lezzetli olabilmesi için yoğurma süresinin uzun tutulması gerekir. Ayrıca yoğrulduktan sonra en az 1 saat dinlenmesi gereklidir. Dışarıda satılan besinlerin ne şekilde ve hangi koşullarda yapıldığı bilinmediği için sağlık adına tereddüt edilerek tüketilmektedir. Dışarıda yenmesi çok fazla tercih edilen lahmacun, evde hazırlandığında daha sağlıklı ve daha lezzetli olacaktır. Daha önce evde hiç lahmacun denemeyen kişiler, tarifimizi denedikten sonra favori tarifleri arasına alacaklar. Evde lahmacun hamuru ve lahmacun nasıl yapılır? Gelin hep birlikte hazırlayalım. Lahmacun Hamuru İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin
Lahmacun Hamuru ve İçi Nasıl Hazırlanır? Çukur bir kabın içine un elenerek alınır. Üzerine toz şeker, tuz eklenerek el ile karıştırılır. Tekrar ortası havuz şeklinde açılarak maya eklenir ve üzerine ılık su yavaş yavaş eklenip yumuşak kıvamda bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Yaklaşık yarım saat kadar yoğrulduktan sonra hamurun üzeri kapatılır ve en az 1 saat dinlendirilir. Hamur dinlenme aşamasındayken lahmacun içi hazırlanır. Lahmacun içi harcı için çukur bir kabın içine kıyma alınır. Kuru soğanın kabukları soyularak robottan geçirilir. Ardından domatesin kabukları soyulup yine robottan geçirilerek soğan ile kıymanın üzerine eklenir. Nane ve maydanoz da robottan çekildikten sonra malzemelere ilave edilir. Üzerine sarımsak minik minik doğranır. Biber salçası, tuz, sıvıyağ, karabiber ve kırmızı pul biber de eklenerek el ile homojen bir şekilde karıştırılır. İç harç hazırlandıktan ve lahmacun hamurunun bekleme süresi tamamlandıktan sonra fırın 250 dereceye ayarlanarak ısıtılır. Fırın tepsisi yağlanır. Dinlenen hamurdan yumurta ölçüsünde parçalar koparılarak bezeler hazırlanır. Mutfak tezgâhı unlanarak hazırlanan bezeler merdane yardımı ile 10 mm çapında açılır. Kalınlığının ise 3 mm kadar olması gerekir. Açılan lahmacun hamurlarının üzerine hazırlanan iç harçtan eşit ve her tarafını kapatacak şekilde yayılır. Lezzetli olması için iç harcın bol olması gerekir. Hazırlanan lahmacunlar yağlanmış fırın tepsisine alınarak yaklaşık 20 dakika pişirilir. Fırından alınarak sıcak olacak şekilde yanında ayran ve bol yeşil salata ile servis yapılır. Afiyet olsun. Ekstra İpuçları ve Bilgiler Evde lahmacun yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır:
Evde lahmacun yapımı, dışarıda yenen lahmacunlara göre hem daha sağlıklı hem de daha ekonomik bir seçenek sunar. Ayrıca, kendi damak zevkinize göre malzemeleri ayarlayabilir ve istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Bu tarifle, evde lahmacun yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. |